Glas Javnosti

Nemački poslanik: Otcepljenje Kosova suprotno međunarodnom pravu, podela je dobro rešenje!

Politika
Autor: Glas javnosti

Armin-Paul Hampel, šef spoljnopolitičkog odbora AfD u Bundestagu, predstavlja glas drugačiji od zvaničnog stava Berlina kad je u pitanju Kosovo.

On navodi da bi Nemačka bila dobro savetovana ako bi priznala da je otcepljenje Kosova bilo suprotno međunarodnom pravu.

- Kao stranka ukazujemo odavno da je to bio akt suprotan međunarodnom pravu. Znam da je danas teško rešiti kosovski problem. Da li je zvanična Nemačka spremna da promeni svoj stav, u to ne verujem - objašnjava on.

Kako dalje navodi, pitanje Kosova je moguće rešiti samo kompromisom, dodajući da će se Kosovo kad-tad priključiti Albaniji.

- Ako želite da vodite neku borbu, onda uvek morate biti uvereni da možete da pobedite. Imam utisak da su frontovi oko Kosova toliko zabetonirani, da je moguće to pitanje rešiti samo kompromisom. Prilikom posete Beogradu video sam spremnost na kompromis. Taj dogovor mogao bi biti razmena teritorija, posebno imajući u vidu da će se Kosovo, kad-tad, priključiti Albaniji. Srbija treba da insistira na zaštiti interesa Srba na Kosovu - kaže on u intervjuu.

Na pitanje da li je podela teritorije, na šta su navodno pristali Amerikanci, moguće rešenje, on kaže da ako se pragmatično razmišlja - to je verovatno jedino rešenje.

- Ne znam da li su na to pristali Amerikanci. Ali ako se pragmatično razmišlja onda je to verovatno jedino rešenje. AfD kao stranka i za našu zemlju zahteva realno sagledavanje situacije. Moramo real-politički rešavati stvari. Nema, nažalost, prijateljstva među zemljama već postoje samo interesi. Ako pogledamo interese Srbije, onda su oni opravdani interesi za srpsku manjinu, to jest njihova želja za sigurnom budućnošću, a to bi moglo da se postigne razmenom teritorija, odnosno podelom Kosova. S obzirom na to da smatram da Kosovo samo ne bi moglo da preživi i zato što sam siguran da će se na kraju pripojiti Albaniji, jasno je da je neophodno da se teritorije na kojima živi srpska manjina na Kosovu pripoje Srbiji - obašjava.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR