Glas Javnosti

НЕМА ПЛОДНИЈЕ ЊИВЕ ОД ПОЛИТИКЕ: Зашто у Зрењанину хронично касни подела државне земље. Ништа од јесењих радова, лицитација поново усред зиме

Politika
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

РАТАРИ из највеће банатске општине огорчени су јер ни ове јесени неће моћи да обаве сетву пшенице и других озимих култура на државним парцелама пошто лицитација тог земљишта није ни на видику!

- И, поред свих обећања надлежних, осма је година како смо због спорости администрације онемогућени да обавимо јесењу сетву. Још није окончан ни поступак доделе земље сточарима, који имају право пречег закупа, па је извесно да лицитације за ратаре неће бити пре краја године - каже за "Новости" Драган Клеут, председник Савеза удружења пољопривредника Баната.

Стојан Краљ, руководилац Одељења за пољопривреду ГУ, истиче да је на време донет план коришћења пољопривредног земљишта на територији Зрењанина за 2018. Поступак доделе, по њему, иде својим темпом, јер морају да се спроведу компликоване правне процедуре.

- Из круга приоритетних корисника, сточарима смо доделили 6.500 хектара. Власницима инфраструктурних објеката 2.500, великим инвеститорима 1.000, а 250 хектара државног земљишта уступљено је без накнаде школама, факултетима и затворским установама - износи Краљ.

Пал Данијел, заменик председника градске комисије за доделу државног земљишта, наглашава да је проблем и што се чак седам катастарских општина на територији Зрењанина налази у старом премеру. Зато се тешко идентификују парцеле.

Очекује се да ће се на лицитацији за ратаре наћи преосталих 13.000-14.000 хектара, а закуп би требало да донесе око 130 милиона динара, од чега 40 одсто припада Граду. Ако расподела уследи у децембру, ратари ће поново моћи да рачунају да на државним њивама сеју само пролећне усеве.

 
УЗУРПАТОРИ

ОД продаје усева скинутих са узрупираних државних њива, Зрењанин је у 2017. инкасирао 108.000 евра. Ове године узурпатори су остали без пшенице, сунцокрета и кукуруза са око 100 хектара.

"ТЕНИС"

ПОШТО "Тенис" још не почиње изградњу фарме за тов свиња у Б. Деспотовцу, 2.500 хектара државне земље додељене овом инвеститору на 30 година поново ће бити уступљено зрењанинским ратарима до наредне агроекономске године.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR