Glas Javnosti

NEDOVOLJAN  napredak u reformama.SRBIJA U EU TEK ZA 65 GODINA?

Politika
Autor: Glas javnosti

Direktor Instituta za evropske poslove,  Naim Leo Beširi  ocenio je da će prema procenama Srbija, u najboljem slučaju, ući u Evropsku uniju za 65 godina.

Evropska komisija je, prema njegovim rečima, Srbiji u svom izveštaju dala ocenu 3,03,a ispostavilo se da to nije čak ni “prolazna” ocean.

 -To je jedna blaga ocena, potrebno je da u tih 35 poglavlja i političkim i evropskim kriterijumima Srbija dobije peticu kako bi postala članica Evropske unije. Ako vi imate prosečnu ocenu tri, to znači da u određenim delovima imate jedan, što govori da će zaista biti potrebno da uložite ekstremno velike napore da biste se našli među razvijenim zemljama sveta - objasnio je Beširi.

On je naveo da je diplomatski jezik drugačiji, te tako izraz “postoji određeni napredak” uopšte znači pohvalu.

-To znači uradili ste nešto, ali videćemo kako će to da izgleda pošto niste baš kredibilni partner da ćete sve to da sprovedete do kraja… U diplomatskom jeziku kad izrazite zabrinutost, kao što se tri godine kasni s reformom ustava u delu koji treba da reguliše nezavisnost sudstva, to je maksimum što možete da kažete. To znači dovedite se u red što je pre moguće, nećemo da pričamo s vama dok to ne rešite. Nažalost, u tih 37 tačaka i 35 poglavlja ta reč se mnogo često pominje, a mora da se zameni u ‘primenjene su sve reforme’. Mi tu formulaciju nemamo ni u jednom delu- istakao je Beširi.

 On je ocenio da  65 godina  “deluje vrlo optimistično  ukoliko se nastavi u ovom maniru”.  -------Premijerka Brnabić i njena vlada je najgore prošla kad je u pitanju reforma svih delova društva koji vode Srbiju u EU. Nijedan premijer, a od demokratskih promena imali smo osam vlada, nije toliko lošeg uradio za Srbiju kada je u pitanju reforma koja vodi u EU - smatra Beširi.

Kako navodi, “nema naznaka ni da će nova vlada Ane Brnabić bilo šta  uraditi”.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR