Glas Javnosti

НЕ УКЛАПА МУ СЕ У ИЗБОРНУ РАЧУНИЦУ: Председник Републике Српске Милорад Додик замолио је председника Србије Александра Вучића да одложи раније планирану посету Источном Сарајеву

Politika
Autor: Глас јавности / ТАНЈУГ / од 05.10.2018.

Председник Републике Српске Милорад Додик замолио је председника Србије Александра Вучића да одложи раније планирану посету Источном Сарајеву за после избора у БиХ. Додик је, у писму председнику Србије, истовремено истакао да не треба одустати од јединства Републике Српске и Републике Србије. 

"Срби у Републици Српској и Срби у Републици Србији један су народ, и немојмо дозволити да нас деле. Зато је јединство Републике Српске и Републике Србије природно и не смемо да одустајемо од тога", навео је Додик у писму у које је Тањуг имао увид.


Вучића је замолио да одложи посету Источном Сарајеву, због жеље да председника Србије "заштити од напада свих оних који не желе бољу будућност за српски народ".

"Имајући у виду актуелну ситуацију и нападе на Вас лично, који не долазе само из редова бошњачког народа, већ и од стране српских представника, стварних или лажних, а који Вас оптужују за мешање у изборни процес и утицај на вољу српског народа у БиХ, ја Вас искрено молим да Вашу посету Источном Сарајеву одложите а после предстојећих избора", прецизирао је Додик.

 
Додиково писмо гласи:

 
"Срби у Републици Српској и Срби у Републици Србији један су народ, и немојмо дозволити да нас дијеле. Зато је и јединство Републике Српске и Републике Србије природно и не смијемо да одустајемо од тога.

 
Имајући у виду актуелну ситуацију и нападе на Вас лично, који не долазе само из редова бошњачког народа, већ и од стране српских представника, стварних или лажних, а који Вас оптужују за мијешање у изборни процес и утицај на вољу српског народа у Босни и Херцеговини, ја Вас искрено молим да Вашу посјету Источном Сарајеву одложите за послије предстојећих избора.

То Вас молим са истинском жељом ис поштеном намјером да Вас заштитим од напада свих оних који не желе бољу будућност за српски народ. 


Република Српска, њен народ и ја, као њен предсједник, вјечито ћемо Вам бити захвални за безрезервну подршку.


Хвала за донације којима смо изградили или реконструисали болнице, вртиће, школе, домове културе, путеве, мостове и комуналну инфраструктуру. Захваљујући Вама, народ у Републици Српској осјећа подршку и љубав Србије.


Зато и овом приликом, као предсједник Републике Српске, желим да потврдим братство са Републиком Србијом и своју посвећеност блиској међусобној сарадњи, а због боље будућности за наш један и јединствени српски народ.

Драги пријатељу, молим Вас да се колико у понедељак видимо у Београду и направимо планове за наставак сарадње Србије и Српске. Такође Вас молим да ништа не замјерите народу Републике Српске, само зато што неки од опозиционих представника говоре лоше о Србији, о Вама лично, јер ми Срби из Републике Српске увек ћемо гледати у Србију као светионик слободе и наде за цјелокупни српски народ.

 
Такође желим да вас обавијестим да, вољом народа Републике Српске, болница коју сутра отварамо у Источном Сарајеву, носи име „Србија".

 
До скорог виђења и с поштовањем,

 
Милорад Додик".

 
Вучић је, према ранијем плану требало сутра да посети Источно Сарајево.

 
ВУЧИЋ: НЕ ИДЕМ У ИСТОЧНО САРАЈЕВО

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да неће путовати у Источно Сарајево, да је то одлучио после молбе председника Српске, а пре свега зато да не би дао прилику да Србија буде оптужена за мешање у изборе у БиХ.

Он је, на конференцији за штампу након сусрета са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером, подсетио да је требало сутра да путује у Источно Сарајево, српски део Сарајева, пошто Срба у „мултиетничком готово да нема, има их један одсто, као и Хрвата“.

„Нећу ићи. Добио сам писмо председника РС Милорада Додика непосредно пред овај састанак. Србија се није мешала, за разлику од неких других, у изборни процес у БиХ“, нагласио је Вучић. 

Рекао је да није заборавио шта је рекао људима и да ће на једном или више примера схватити шта су радили неки на изборима и докле се ишло како би се утицало пре свега на изборну вољу српског народа.

„Нећу им дати прилику да оптуже Србију. Прихватио сам молбу и захтев председника Додика. Нећу ићи у Источно Сарајево“, додао је он. 

„Молим све Србе да у демократској атмосфери проведу изборе у РС и желим успешно окончање избора у БиХ, као што желим добре односе са БиХ“, казао је он.

Вучић је најавио да ће, они који су поксусавали Србију да оптужбе, кријући неке друге, добити одгоаврајући одговор чим се изборни процес заврши. 

Глас јавности / ТАНЈУГ / од 05.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR