Glas Javnosti

"Не пита се само Емануел Макрон о проширењу ЕУ, он је само један глас; Без Западног Балкана Европа није потпуно уједињена"

Politika
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 21.05.2018.

Без Западног Балкана ЕУ није потпуна ни уједињена, изјавио председник Одбора Европског парламента за сарадњу са Србијом Едуард Кукан.

Он је за "Вечерње новости" додао да је став председника Француске Емануела Макрона о проширењу "само један од гласова" у ЕУ.

Упитан о ставу француског председника да није време за проширење ЕУ док се она темељно не реформише, Кукан је рекао: "Макронов став само је један од погледа у оквиру разговора о будућности ЕУ. То је једна од његових идеја, с којима се дубоко не слажем и нисам само ја против неких Макронових ставова. Немачка, на пример, има друго виђење реформе еврозоне".

Кукан је указао да, наравно, треба узети у обзир то што Макрон каже јер је Француска велика земља "али, иако јак, то је само један од гласова".

"Француска, Немачка или Холандија су, уосталом, увек биле веома стриктне у вези с прихватањем нових чланица и то се не мења", додао је Кукан.

Према његовим речима, Макрон припада новој генерацији лидера и веома је амбициозан, али без јаке немачке економије неће моћи да спроведе своје идеје у ЕУ. "Зато ми се понекад чини да је превише романтичан у вези с реформама. На крају, мораће да дође до компромиса", каже Кукан.

Он напомиње да би прво требало да се постигне договор у ком ће правцу бити спровођене реформе и да ће тек тада моћи да се види да ли ће оне бити готове до 2025. године.

"Без тако важног региона као што је Западни Балкан, ЕУ није комплетна нити уједињена. Морамо да будемо одговорнији према нашим пријатељима са Западног Балкана. Ако од земаља каднидата тражимо да испуне захтеве, онда и ми морамо да одржимо наша обећања", истакао је Кукан.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR