Glas Javnosti

NE PIŠE PUTIN, ALI, DA...ODNOSI SE ISKLJUČIVO NA PUTINA: Vučić o optužbama da je potpisao papir o hapšenju ruskog predsednika

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je navode medija da se u dokumentu iz Atine predviđa i hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina za ratne zločine.

Pokazaću vam o kakvim mi lažovima govorimo. Da vam sad ja pročitam šta tačno piše. Da vidite sa kakvim lažovima imamo posla. To je bio razgovor, hoće li neko poimence da se pominje, čak ga nije bilo ni u verzijama, ali su bile neke teže verzije u kojima je bilo jasno o kome se govori. Pa je i to promenjeno. Pročitaću vam sada, slušajte, molim vas, kakvi su to lažovi - rekao je Vučić te pročitao usaglašenu izjavu:

- Saglasili smo se da ratni zločini i druga zlodela ne smeju proći nekažnjeno, poput napada na civile i uništavanje infrastrukture. Tačka, kraj. Koga vi zavitlavate, lažovčine. Gde piše Putin, Rusija... Ima li neko normalan ko ovo ne bi prihvatio.


Zamislite piše da treba da odgovaraju oni koji su ubijali decu i civile. I gde piše Putin? Nego lažemo i nastavljamo da lažemo i baš nas briga. Ima li neko normalan na svetu ko ovo ne bi potpisao. Imate u međuverzijama i prvoj verziji nešto što nije usvojeno. To mi govore ljudi koji danima vode hajku protiv mene da uvedemo sankcije Rusiji, da se viđam sa Zelenskim, a ne sa Putinom. Ima li tu neke ideologije?

- Nijedna neformalna večera, sa neformalnim zaključcima ne može da promeni ništa, ali može da govori o načinu i pravcu razmišljanja, o tome kakvi su odnosi i čini mi se da je to jasno. Da biste znali kako se usvajaju te izjave koje su bez potpisa, bez ičega, koje nemaju pravno-formalni značaj, ali ukazuju na politiku koja se vodi. Ti razgovori su trajali danima pred sam sastanak.


Potpisnici zajedničke Deklaracije

Dobili smo smo prvu verziju. Na tu prvu verziju smo imali primedbe. Eksplicitno smo bili protiv dva stava i jedan član je u potpunosti izbačen, a ticao se sankcija protiv Rusije. Jedina je Srbija bila zainteresovana za taj član, svi ostali su bili saglasni sa tim. Postojali su razgovori oko dela ratnih zločina da to izgleda drugačije. Što se nas tiče, nemamo čega da se stidimo, iako je to za nas veoma teško. U vrlo teškim uslovima smo izborili pristup koji je za Srbiju najbolji - rekao je predsednik o Deklaraciji usvojenoj u Atini.

Iako je predsednik Vučić pokušao da negira da se misli na Vladimira Putina, da, misli se isključivo na njega.






U tački 4. zajedničke Deklaracije navodi se:

Složili smo se da ne može biti nekažnjivosti za ratne zločine i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture i da svi odgovorni moraju odgovarati.

Međunarodni krivični sud, podsetimo, sredinom marta ove godine izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ombudsmana za decu Marije Lvove-Belove.

Sud u Hagu tereti Putina za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

U saopštenju Međunarodnog krivičnog suda se kaže da postoje razumni razlozi da se veruje da i Vladimir Putin i njegova poverenica za prava deteta, Marija Aleksejevna Lvova-Belova, snose odgovornost za: ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece. 

Ruska Federacija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Prema tome, jasno je kao dan da se odredbe tačke 4. odnose isključivo na ruskog predsednika a ne na neku imaginarnu ličnost.




Glas javnosti/V02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR