Glas Javnosti

NE ODUSTAJE SE NI OD TABLICA: Postignut dogovor Beograda i Prištine o srpskim dokumentima na Kosmetu

Politika
Autor: Glas javnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković saopštio je sinoć da je Beograd dobio potrebne garancije EU i da je time postigut dogovor koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata.

-Njime smo uspeli da obezbedimo mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i sačuvamo srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako severno, tako i južno od Ibra. To je od presudnog značaja za Srbe koji žive na KiM, uspeli smo da sačuvamo srpska lična dokumenta za naš narod u pokrajini, pa samim tim sačuvali smo i prisustvo države Srbije na tom prostoru - naveo je on.

Dodao je da to znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće, preneo je sajt Vlade.

- Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, moći će sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza, piše portal Ekapija.


Dogovor kojim se prihvataju lična dokumenta iz, pre svega, obostranog praktičnog razloga slobode kretanja prati tekst disklejmera, koji će biti svuda vidno istaknut, glasi:

"Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR