Glas Javnosti

НЕ МОЖЕ НАМ НИКО НИШТА: Вучић може и да оде, СНС ће остати на власти

Politika
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 01.10.2018.

Александар Вучић може отићи са места председника СНС, али ће задржати моћу коју у тој партији има.

Напредњаци ће и без њега можда с мало нижим рејтингом опстати на власти бар још четири године, кажу саговорници Данаса коментаришући могућност да се актуелни лидер напредњака повуче са тог места што најављује још од прошле године.

Иако у СНС с неодобравањем гледају на Вучићево повлачење, реалан могућност за то постоји, јер како је Данас већ писао извори с политичке сцене процењују да би то била припрема за вођење референдумске кампање о решењу за Косово, јер ће у тој кампањи позивати грађане на референдум као „надстраначки председник“.

Бојан Клачар, програмски директор Цесида, за Данас каже да му је тешко замислива ситуација у којој би се Вучић бавио било чиме осим политиком и да би у случају повлачења са места председника СНС прекинуо све везе са том странком имајући у виду да је СНС утемељена на њему, његовој политици и речима, односно не постоји изван њега. Према његовој процени, ипак у случају да Вучић више не буде председник владајуће странке, не би дошло до тектонских поремећаја њеног рејтинга, али би ипак до неке промене дошло и то из два разлога.

– По сили политичког живота који мора бити настављен неко други би преузео лидерско место и желео би и морао би у странци о свему да се пита и природно би био медијски видљивији. Вучићев наследник, који из редова оних који сада стоје иза његових леђа, свакако нема толику медијску харизму и умеће као Вучић. Други разлог је тај што Вучић више не би имао стопостотну контролу над процесима у странци по дубини и ширини коју има и из које црпи политику моћ, посебно јер је реч о владајућој странци – објашњава Клачар.

Иако ће садашњи висок рејтинг бити пољуљан, СНС је далеко од пада с власти, јер постоји могућност да ће напредњацима Вучић поново бити кандидат на свим нивоима као нестраначка личност, која би се појављивала и говорила на митинзима током кампања. СНС би могла и да га поново подржи за други мандат председника државе или пак за премијера, све док он не одлучи да заврши политичку каријеру.

Клачар о паду СНС с власти каже да сумња да ће се то догодити преко ноћи или за неколико месеци од евентуалног повлачења, и додаје да се ипак не могу у потпуности предвидети ефекти овог сценарија јер треба видети као ће бирачи СНС реаговати за шта је потребно време али и како ће се опозиција снаћи и да ли ће имати адекватну реакцију. До пада СНС с власти, према Клачаревој процени, мора да прође бар један парламентарни циклус од четири године. Зато Клачар сматра да ће та транзиција Вучића с места председника врло пажљиво и планирано бити изведена, те да Вучић свакако неће бити дистанциран од свог наследника.

И Бобан Стојановић, политички консултант Демостата, за Данас каже да се одласком Вучића апсолутно ништа неће променити јер нема ко да га угрози.

– Не постоји било ко у СНС ко би могао да буде наследник и преузме странку као сто је Вучић од Николића. Сигуран сам да толико контролише странку на свим нивоима и без формалне власти унутар странке да не постоји никаква шанса да изгуби моћ уколико би напустио формалну моћ. Сви из руководства су везани за њега и лојални да нема особе која би покушала да угрози његову доминацију. Једина која можда има способности за то јесте Зорана Михајловић, али нема савезнике унутар странке. И ако не буде председник странке, он ће водити кампање за СНС као и до сада и сигурно бити кандидат за најважније функције у држави – каже Стојановић. Он додаје да то значи да СНС неће ускоро пасти с власти, јер су веома организовани и имају све ресурсе од људства и новца до медије, да остану на власти.

Глас јавности / ДАНАС / од 01.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR