Glas Javnosti

NAZIRE SE KRAJ IZBORNIM RADNJAMA: U Velikom Trnovcu pobedila Koalicija Albanaca Doline

Politika
Autor: Glas javnosti

U Velikom Trnovcu kod Bujanovca, najviše glasova na ponovljenim izborima, osvojila je Koalicija Albanaca Doline – 698, dok je Socijalistička partija Srbije osvojila osam glasova, saopštila je opštinska izborna komisija. Od izbora na tom biračkom mestu zavisi kada će biti proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih 3. aprila.

Posle 90 dana naslućuje se kraj izbornim radnjama aprilskih parlamentarnih izbora. Posle petog glasanja u Velikom Trnovcu čini se, okončan je spor oko jednog mandata SPS-a i Koalicije Albanaca Doline.

Izborni dan je protekao bez problema, a prema preliminarnim rezultatima, stranka Šaipa Kamberija ulazi u Skupštinu. Kaže, konsultacije tek predstoje i odluka kako će nastupati u budućem sazivu.

"Ispalo je onako kako smo i planirali, da sve bude u redu i da stavimo tačku na ceo ovaj proces, jednu odiseju izbora koji se ovde odvijaju, koji su umorili nas, naše birače, ali koji su se srećno za nas završili", navodi Šaip Kamberi, poslanik "Ujedinjene doline – SDA Sandžaka".

I socijalisti veruju da je kraj izbornim radnjama blizu, piše RTS.

"Želim da kažem da ćemo mi staviti državne interese iznad političkih ili stranačkih. Znači, mi nećemo ulagati nikakve prigovore, žalbe niti bilo šta, ne zato što je sve bilo regularno nego da se ovo ne bi pretvorilo u igru bez granica i da ne bi bilo beskonačno ponavljanje ovih izbora, tako da mi nećemo ulagati nikakve prigovore, što se nas tiče ta priča je završena", navodi Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije.  

Do proglašenja konačnih rezultata glasanja u Velikom Trnovcu počinje da teče rok od 72 sata za eventualne prigovore. Na osnovu zapisnika o radu biračkog odbora nema ih i ukoliko tako i ostane, sredinom sledeće nedelje može se očekivati da RIK objavi konačne rezultate parlamentarnih izbora.





Emilija Orestijević iz Cesida navodi da od tog momenta kada RIK proglasi konačne rezultate počinju da teku rokovi koji se odnose na formiranje Skupštine i Vlade.

"Skupštinu moramo da formiramo 30 dana od momenta proglašenja konačnih rezultata, a od trenutka kada se konstituiše Skupština, odnosno kada bude održana ta prva sednica, počinje rok od tri meseca odnosno 90 dana za formiranje Vlade", dodaje Orestijevićeva.

Tumači se da je prolongiranje kraja izbornih radnji posledica izmena zakona. Posmatrači izbora kažu slična situacija je mogla je da se dogodi i sa prethodnom verzijom zakona, sa jednom razlikom – da bi rešavanje sporova bilo nešto brže.

"Mi u Cesidu sprovodimo veliku analizu upravo u procesu zaštite izbornog prava, analizirali smo preko 1.300 postupaka koji su se odvijali u prethodnih nekoliko meseci. Ustanovili smo da je ovaj proces tekao efikasno, jer vi kada pogledate odluke lokalnih komisija RIK-a, upravnog suda, sve one su donošene u skladu sa rokovima, na vreme, ali to jeste prouzrokovalo sistematsku neefikasnost jer čekamo prosto tri meseca da se objave neki rezultati", ističe Orestijevićeva.




Zato, kažu u Cesidu, ne treba suditi o kvalitetu reforme samo na osnovu glasanja u Velikom Trnovcu. Potrebno je, napominju, osim analize procesa zaštite izbornog prava, analizirati i druge elemente kako bi se i oni unapredili.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR