Glas Javnosti

NAJNOVIJA VEST: Procureo predlog Nemačke i Francuske za status Kosova

Politika
Autor: Glas javnosti

Francusko-nemački sporazum, koji je predviđeno konačno rešenje u pregovorima Beograda i Prištine procurio je u javnost. Portal Nova.rs imao je uvid u ovaj dokument, a kako saznajemo, verzija do koje je došao naš portal biće podložna izmenama i dopunama tokom pregovora dveju strana.

Ovo su članovi dokumenta.

Član 1.

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Član 2

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Član 3.

U skladu sa SSP-om [Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju] koji su potpisale obe strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada iu budućnosti granice/granice koja postoji između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati teritorijalni integritet jednih drugih.

Član 4

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime.

Član 5

Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.

Član 6.

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

Član 7.

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine. zaštite, iu drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

Član 8.

Кosovo i Srbija razmenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno. Član 9 Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR