Glas Javnosti

НАЈБОЛЉЕ ДА ИХ САМИ ПОБИЈЕМО И ПРОТЕРАМО: Дачић се ПИТА да ли да бранимо Србе и сукобимо се са НАТО?

Politika
Autor: Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 04.10.2018.

Министар спољних послова Ивица Дачић очекује да ће до краја године број држава које су признале независност Косова бити испод 100 и упозорава да замрзнути конфликт на КиМ може да доведе до прогона Срба из те покрајине и успоравања европских интеграција.

Дачић је за ТВ Пинк рекао да би замрзнути конфликт могао да доведе до тога да се понови „хрватски сценарио” - да Албанци упадну на север КиМ и протерају Србе уз прећутну сагласност међународне заједнице, преноси Танјуг.

„Србија би тада била пред важним питањем шта да уради? Да ли да брани Србе, да интервенише и уђе у сукоб са Кфором, НАТО, а то значи да тај сукоб може да се прошири. Уколико дође до сукоба, питање је на кога може Србија да рачуна, да ли то значи наше обраћање Русији”, нагласио је Дачић.

Запад је, како каже, научио још из периода Слободана Милошевића да уколико Србију не може да победи споља, онда то учини изнутра, форсирањем одређених политичких снага.

„На то ме подсећа изјава Саше Јанковић да је питање Косова демократско питање. Исто смо имали и за време Милошевића када је ДОС говорио да ће све да се реши када они дођу на власт. Тако сада он каже да ће све да се реши само Вучић да оде”, нагласио је дачић.

Према његовим речима, Србију су сви тапшали по рамену и говорили да треба да изађе са предлозима за КиМ, а када је то учинила са предлогом разграничења, они кажу да „етничка промена граница може да изазове кризу”.

„Говоре да би се на тај начин отворила Пандорина кутија. Ви сте признали Косово и отворили Пандорину кутију”, нагласио је министар.

До краја године очекује да ће број држава које су признале независност Косова бити испод 100, а онда, шаљиво каже, „могу да идем у пензију”.

За Приштину оцењује да је сада у великој дефанзиви и да највећи део времена проводе у разговорима са земљама које су већ признале Косово да не промене одлуку.

За шест дана заседања Генералне скупштине УН, Дачић наводи да је имао више од 100 разговора са представницима других земаља, да је представнику државе Самоа, са којом Србија нема дипломатске односе, рекао истину о КиМ, те да је он на званичном излагању у УН рекао да је та држава обманута када је признала Косово.

Дачић напомиње да је имао састанак и са министром спољних послова Омана и да му је он рекао да званично нису признали Косово, а та се држава налази на приштинској листи земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова.

Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 04.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR