Glas Javnosti

Nadmudrivanje srpske i delegacije iz Prištine: 'Hoti 20 puta rekao 'dve države', a ja 20 puta odgovorio - država i autonomna pokrajina'

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka u Briselu, sa premijerom privremenih kosovskih institucija Avdulahom Hotijem da neki nisu razumeli teme sastanka, već su sve vreme na direktan ili indirektan način govorili o priznavanju Kosova.

 On je za televiziju Pink rekao da je Hoti govorio o tome, a da su teme sastanka bile nestala, interno raseljena lica i ekonomija.

Povodom navoda Hotija, da za nekoliko nedelja očekuje konačan pravno-obavezujući sporazum, Vučić je naveo da o tome nije bilo reči.

„Naravno da ne, ali šta njih obavezuje da govore bilo šta. Kada bih rekao da je 20 puta ponovio dve zemlje, ja sam se potrudio da svaki put govorim jedna zemlja i jedna autonomna pokrajina. Ako smem da kažem, a da ne budem preoštar neko je došao ne da razgovara nego da misli da postoji neko snažniji i jači da uceni Srbiju, da prihvati ono što bi bili njihovi interesi, na to se osmehnete i gurate po svome i borite sa svoju zemlju", rekao je Vučić.

Lajčak:Razgovarano o nestalim,raseljenim i ekonomskim odnosi

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da se na prvom fizičkom sastanku nastavka dijaloga Beograda i Prištine razgovaralo o pitanjima nestalih, raseljenih kao i o ekonomskim odnosima.

"Zadovoljan sam što su nakon današenje početne razmene pozicija oba lidera dogovorila da rade intenzivno na ekspertskom nivou već sledeće nedelje u Briselu", rekao je sinoć Lajčak.

Miroslav Lajčak naglašavda da pitanja nestalih i raseljenih imaju simboličan karatketr kada je reč o pomirenju, ali i da je to vrlo "stvarna tema" za porodice koje žive u neizvesnosti decenijama.

On naglašava da je ključno da se radi sa međunarodnim Crvenim krstom na rešavanju preostalih slučajeva i zatvaranju ovog pitanja.

Kada je reč o drugoj temi, ekonomskoj saradnji, Lajčak naglašava da je to "jedan od stubova EU".

"Intenziviranje ekonomske saradnje znači puno koriščenje ekonomkih potencijala Kosova i Srbije, stvarnje novih radnih mesta i poboljšanje uslova za život građna", poručio je Lajčak.

Mirosla Lajčak je zahvalio obema stranama na dolasku u Brisel i angažovanju u dijalogu.

Lajčak je najvio sledeći sastanak na visokom političkom nivou za početak septembar.

 

(Izvor:Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR