Glas Javnosti

NACIONALISTIČKI, ŠOVINISTIČKI, PROKREMALJSKI EKSTREMISTI: Licemer Kurti optužio Srbe za HAOS na Severu Kosova - evo šta je sve KAZAO!

Politika
Autor: Glas javnosti

U vladinom saopštenju posle sastanka Kurtija sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu, naglašeno je da nasilne akcije svi moraju najoštrije da osude.

Premijer privremenih institucija Kosova Aljbin Kurti ocenio je da na severu Kosova danas nisu bili organizovani mirni skupovi, iako je bilo i mirnih demonstranata, već "protesti gomile ekstremista u režiji zvaničnog Beograda".

Srpski nacionalistički, šovinistički i prokremaljski grafiti sa maskiranim ekstremistima koji gađaju, vandalizuju i napadaju sve šta nije srpsko, glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija“, saopštila je vlada Kosova.

U vladinom saopštenju posle sastanka Kurtija sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu, naglašeno je da nasilne akcije svi moraju najoštrije da osude.

Na sastanku, Kurti je izrazio važnost i potrebu za deeskalacijom situacije, piše u saopštenju.

Informišući sagovornike o situaciji na severu i današnjim dešavanjima, Kurti je istakao značaj i potrebu za deeskalacijom situacije, te izrazio spremnost da radi sa državama Kvinte na tom cilju.

Sagovornici su se „složili da održavaju blisku komunikaciju u narednim satima i danima“, navodi se u saopštenju.

Posle sastanka sa Kurtijem, ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) rekao je da moraju biti preduzete „neophodne mere“ za deeskalaciju situacije na Severu i zatražio punu primenu sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Sa premijerom (Kosova Aljbinom) Kurtijem, zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte, razgovarali smo o situaciji na severu i značaju pune primene sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, rekao je Hovenijer.

Prema njegovim rečima razgovarali su o koracima koje treba preduzeti da se smanje tenzije.

Dodao je da u ime SAD može da kaže da smatraju da nije neophodno da izabrani gradonačelnici opština na severu svakodnevno dolaze u ove opštinske zgrade, te kako je dodao, da predlažu da se to privremeno ne radi.

Podsetimo, od jutros ispred zgrada opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok pojačano je prisustvo vojnika KFOR-a.

Kada su radnici pokušali da uđu u zgradu opštine Zvečan došlo je do sukoba okupljenih građana i snaga KFOR-a, bačene su šok bombe i suzavac, a letele su i kamenice i flaše.

Kako je naveo direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici, više od 52 osobe povređene u sukobima, od kojih je jedna životno ugrožena.


Glas javnosti




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR