Glas Javnosti

MSP Rusije: Vlast u Prištini manipuliše taksama

Politika
Autor: Glas Javnosti

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da vlast u Prištini i dalje manipuliše temom ukidanja stopostotnih diskriminatorskih taksi na robu iz centralne Srbije, koje su uvedene u novembru 2018. godine i dovele do paralize u rešavanju kosovskog pitanja.

U saopštenju, koje prenosi Ambasada Rusije u Beogradu, ukazuje se na još jedan demagoški gest, jer je vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti postavio više uslova za ukidanje carina od 1. aprila.

“Pre svega, kosovska administracija insistira na ”principu reciprociteta”, primoravajući Beograd da etiketira proizvode u skladu sa prištinskim standardima, drugim rečima, da se složi sa spominjanjem u dokumentima samoproglašene ”Republike Kosovo”, što bi značilo indirektno priznanje te nazovi države”, navodi MSP Rusije.

To znači, dodaje se, “da kosovski Albanci nisu ublažili svoj stav, što su od njih zahtevali zapadni staratelji, nego su, naprotiv, pooštrili svoje zahteve”.

Indikativno je, navodi se, da su “čak i u Vašingtonu, koji bezgranično podržava kosovsku ”nezavisnost”, negativno prihvaćene nove smicalice Prištine, koja svesno odgađa perspektivu obnavljanja dijaloga sa Beogradom”.

“U sklopu toga čudno izgleda šumna reakcija Evropske unije, koja bi u svojstvu posrednika, moglo bi se pomisliti, trebalo da trezveno ocenjuje situaciju i da se ne dodvorava ni jednoj od strana”, navodi MSP Rusije, koje ukazuje da “antisrpske mere kosovskih vlasti treba da budu potpuno i bezuslovno ukinute”.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR