Glas Javnosti

Momirović: Trgovinska razmena sa Mađarskom raste

Politika
Autor: Glas javnosti

Prošle godine došlo je do značajnog povećanja našeg izvoza koji je iznosio 1,5 milijardi evra, rekao je Momirović

Spoljnotrgovisnka razmena Srbije i Mađarske je prošle godine iznosila 3,65 milijardi evra i Mađarska je naš peti trgovinski partner, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i dodao da je cilj da razmena ove godine dostigne četiri milijarde evra.

On je posle sednice Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske rekao da je ta sednica kako i njegov bilateralni sastanak sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom u funkciji priprema za predstojeću zajedničku sednicu dve vlade, koja bi trebalo da se održi sledećeg meseca.

U 2022. godini sa ukupnom trgovinskom razmenom od 3,65 milijardi evra Mađarska je bila naš peti trgovinski partner, i ujedno naša četvrta izvozna destinacija, i dodao da je u 2022.godini došlo do značajnog povećanja izvoza Srbije u Mađarsku.


- Prošle godine došlo je do značajnog povećanja našeg izvoza koji je iznosio 1,5 milijardi evra. Naša ukupna trgovinska razmena u prva tri meseca ove godine je iznosila 824 miliona evra pri čemu je ostvaren suficit na našoj strani - rekao je Momirović na konferenciji za novinare posle sednice komisije.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto je rekao da je danas usvojeno nekoliko odluka i zajedničkih stavova koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju energetskog stanja u obe zemlje kao i unapređenju prekogranične saradnje.

- Jedna od odluka je da se gradi naftovod od Alđa u Mađarskoj do Novog Sada, a gradili bi ga mađsrski MOL i srpska Transnafta. Biće formirano i novo mešovito preduzeće koje će učestvovati u modernizaciji elektromreže a saglasili smo se i da izgradimo moderan granični prelaz Reske-Horgoš na auto-putu i da on bude u skladu sa najmodernijim evropskim standardima - rekao je Sijarto.

Dodao je da će odgovarajući sporazumi vezani za ove dogovore biti potpisani na zajedničkoj sednici dve vlade. Dvojica ministara su izrazila saučešće porodicama žrtava prošlonedeljnih tragedija u Srbiji. Oni su pre obraćanja novinarima potpisali Protokol sa zasedanja zajedničke komisije a potpisan je i Memorandum o poslovnoj saradnji između RTS-a i mađarskih televizija MTVA i DUNA.

Ministar Momirović je u svoje lično ime, i u ime Vlade Republike Srbije, izrazio saučešće porodicama tragično nastradalih žrtava. 


- Izražavam zahvalnost svim prisutnima koji su u ovim teškim trenucima, u kojima svi osećamo neizmernu tugu, smogli snage i uložili napor da svojim profesionalnim angažmanom tokom Zajedničke komisije potvrde prijateljstvo naše dve zemlje i spremnost da kroz uzajamnu saradnju na svim nivoima doprinesemo daljem učvršćivanju naše saradnje - rekao je ministar Momirović.

Kopredsedavajući sa mađarske strane, ministar spoljnih poslova i trgovine, Peter Sijarto ovom prilikom je izjavio da je važno da i dalje ostanemo privrženi dobrosusedskoj saradnji sa najbližima.

- Važno je da imamo saradnju koja je stabilna, a saradnja između Srbije i Mađarske je uvek bila zasnovana na međusobnoj podršci. Tražimo uvek načine kako da pomognemo jedni drugima kako bi i jedna i druga strana imale koristi od te saradnje - rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR