Glas Javnosti

MLADI LAVOVI PARTIJA NEKAD I SAD! Od golobradih MLADIĆA do KRAVATE i SKUPŠTINSKE KLUPE, nekad Čeda i Dačić, danas KEBARA i PAJKIĆ!

Politika
Autor: Glas javnosti

Stranačko angažovanje može da bude odlična odskočna daska, a perjanice podmlatka vladajuće stranke danas su Luka Kebara i  Lav Pajkić. Marko Đurić kao ambasador u Vašingtonu najbolji je pokazatelj kako stranački angažman može da obezbedi uspeh.

Sa druge strane i nekadašnji lideri omladine političkih partija Ivica Daćić, Čedomir Jovanović, Srđa Popvić, ali  Čeda Antić "profitirali" su od bavljenja politikom. Recimo,  Vladimir Đukanović  je  prešao put od podmalatka SRS do poslanika SNS, ali krenimo redom.

Uzdanice SNS

Poslanik Luka Kebara koga smo upoznali  tokom njegovog istupanja u Skupštini “aktivan član Srpske napredne stranke i veoma je ponosan na veliki doprinos partije i predsednika Srbiji” i tako stoji i u njegovoj zvaničnoj biografiji.   

Diplomirao je politikologiju “kao jedan od najboljih studenata” i master menadžer je bezbednosti i polaznik  je Akademije mladih lidera Srpske napredne stranke.  

Voditelj emisije "Kontravizija" Lav Grigorije Pajkić sada je u Odboru parlamenta za ustavna pitanja i zakonodavstvo političku karijeru, a počeo je kao predsednik omladine Srpske narodne partije, koju predvodi Nenad Popović.

Sin Isidore Bjelice I Nebojše Pajkića sa 22 godine stigao je da bude direktor, menadžer, predsednik. S napunjenih dvadeset godina imenovan je za direktora Srpske naučne televizije, a nedugo zatim primljen je u Trilaternu komisiju, čime je postao najmlađi član te organizacije u Evropi. Sudeći po društvenim mrežama, mladi Pajkić je i predsednik Upravnog odbora u Nacionalnom debatnom klubu, projektni menadžer i direktor Centra za strateške projekte.

Marko Đurić, ambasador u Vašingtonu od osnivanja je SNS i u njoj video svoju političku budućnost. Navodno na internetu postoji snimak njegove obuke u Otporu iz 2000. godine. U zvaničnoj biografiji navodi da je diplomirani pravnik, ali ne i na kojoj visokoškolskoj instituciji je stekao to zvanje.

Nakon pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2012. godine, imenovan je za savetnika predsednika Republike Srbije za spolјnu politiku, a maja 2014. godine Vlada Srbije postavila ga je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju odakle kreće njegova diplomatska karijera.

Slobini momci od palube

Predesednik skupštine Ivica Dačić, uspeo da se od bliskog saradnika Slobodana Miloševića transformiše u evropejca i zauzme bitno mesto u vlasti postmiloševićevske Srbije iako tvrdi da se nije odrekao Slobodana Miloševića. 

Foto: Glas javnosti/Ilustracija

“Slobin mali od palube” političku karijeru započeo je u fakultetskoj organizaciji Saveza komunista, a 1990. postao prvi predsednik mladih socijalista Beograda. Osam godina je bio portparol Socijalističke partije i savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine SRJ i SCG od 1992. do 2004.. 

U Prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. godine do januara 2001. godine bio je ko-ministar za informisanje.

Dačićevu karijeru obeležila je i afera „Kofer“. Kada je 11. januara 2006. policija upala u stan tadašnjeg viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića, uhapsila njega i Vladimira Zagrađanina, direktora marketinga SPS i člana Gradskog odbora te stranke pod optužbom da se u torbi, nađenoj pored njih, nalazi mito u iznosu od 100.000 evra, javnost je saznala da je Dačić stan napustio samo 15 minuta ranije. Dačić je jedan od retkih školovanih političara , završio je  Fakultet političkih nauka, smer politikologija i kako se sam hvalio prosečna ocena mu je bila čista desetka!

Goran Perčević karijeru je započeo  kao asistent na Pravnom fakultetu, a u politiku je ušao posle Osme sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije. Bio je osnivač i predsednik Mladih socijalista Srbije, a potom i potpredsednik SPS-a. Posle 5. oktobra 2000. godine povlači se iz aktivnog političkog života, a iz partije je izašao pred kongres 2006. godine, jer nije bio zadovoljan statusom. Politički život zamenjuje poslovnim i kao direktor i vlasnik nekada državne firme „Interkomerc a.d“ koja se orijentisala na poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Perjanice Zorana Đinđića

Istoričar Čeda Antić diplomirao na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao prvi u generaciji, 1999. godine. Magistrirao je Savremenu istoriju na Univerzitetu u Bristolu 2002. i Nacionalnu istoriju Novog veka na Univerzitetu u Beogradu 2003. Antić je doktorirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2008. godine.  Bio predsedavajući Glavnog odbora Studentskog protesta 1996/1997. Godine i portparol Demokratske stranke tokom 1998. i 1999. godine. Kanije od 2004. do 2006. godine bio član strankea G17 Plus.

Lider LDP Čeda Jovanović  bio je jedan od ogranizatora i vođa studentskih protesta 1996/97. Godine, da bi se 1998. Godine učlanio se u Demokratsku stranku, a njen potpredsednik postaje u oktobru 2001. Godine.

Diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studiranja radio je kao novinar,  saradnik nedeljnika NIN, kasnije je radio i za TV Politika.

Foto: Glas javnosti/Ilustracija

Iako ga, kako sam kaže, smatra političkim oponentom, Jovanović je u javnosti u više navrata hvalio politiku Aleksandra Vučića.

Srđa Popović  vođa studentskog pokreta Otpor, nakon kratkog bavljenja političkom karijerom u Srbiji, osnovao je Centar za primenjenu nenasilnu akciju i strategije, u oktobru 2017. godine izabran je za rektora Univerziteta u St Andreus.

Od januaru 1994. godine postao je predsednik Demokratske omladine radeći pod takođe novoizabranim liderom stranke Zoranom Đinđićem, a 1999. za dlaku je izbegla da bude ubijen tokom NATO bombardovanja RTS-a.  Svirao je bas gitaru u rok bendu nazvanom “BAAL”, čiji je vođa bio Andrej Aćin.

Bio je poslanik Demokratske stranke u Narodnoj skupštini, kao i savetnik za životnu sredinu pokojnog premijera Zorana Đinđića.   

Vukovi mladunci

Vlajko Senić od 1991. godine bio je član Srpskog pokreta obnove, ali portparol i potpredsednik stranke I narodni poslanik SPO-a. Od 2004. do 2007. bio je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga, obavljao funkciju državnog sekretara u Ministarstvu omladine i sporta gde ostaje do parlamentarnih izbora 2008. Iako 2007. godine prelazi u stranku G17 Plus. Bio je i državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede. Od marta 2013. je predstavnik Srbije u Svetskoj banci i ima položaj savetnika izvršnog direktora konstituence Švajcarske.

Pored njega najpoznatiji u podmalatku SPO bio je bivši ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Branko Stamenković bivši predsednik omladine Srpskog pokreta obnove, zamenik Republičkog javnog tužioca i prvi  je čovek novoosnovane  Stalne radne grupe za bezbednost novinara. Bio je i posebni tužilac za visoko tehnoliški kriminal.

Politička deca Vojislava Koštunice

Aleksandar Popović, za koga su mnogi verovali, au DSS se i potajno nadali da će naslediti predsednika strankje Vojislava Koštunicu posle njegovog povlačenja sa funkcije  je srpski doktor hemijskih nauka.

U DSS je ušao 1992. godine i ostao mu verean do danas. Bio je jedan od ljudi u koje je Koštunioca imao najviše poverenja zbog čega ga mu je u prvoj Vladi poverio da vodi  Ministarstvo  nauke i zaštite životne sredine. Na ovoj funkciji se zadržao do 2007. godine kada je imenovan za ministra rudarstva i energetike. 2008. U dva navrta 2012. i 2014. godine je bio kandidat za gradonačelnika, a 12. marta 2017. godine se kandidovao za predsednika Republike.  Više nije politički aktivan kao nekada, a radi kao redovan profesor na Hemijskom fekultetu BU.Bio je ateletski reprezentativac Jugoslavije. 

Drugi među mladim Koštunicinim lavovima u  javnosti poznat je  Dušan Proroković  doktor je političkih nauka i doktor nauka bezbednosti.  Tokom dvehiljaditih godina bio je politički aktivan, učestvujući u procesu pregovora o budućem statusu Кosova pod pokroviteljstvom UN, zbog čega je obavljao veći broj značajnih funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Republike Srbije.

Da li će i sadašnji mladi političari napraviti uspešne karijere kao i njihovi prethodnici pokazaće vreme, ali drugačije vremena kroje i drugačije formule životnog uspeha. Ono što razlikuje ove starije od lidera novog doba,mnogi od njih su imali i profesije pored politike, gradili su karijere na svojim kvalitetima, bez mnogo pozivanja na predsednike svojih stranaka. 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR