Glas Javnosti

MILOŠEVIĆU DVA PUTA NUĐENO DA ODE IZ ZEMLJE! Čović objasnio tok pregovora i PREDLOGE DOS-a i zašto ga je MIRA SPREČILA!

Politika
Autor: Glas Javnosti

Bivšem predsedniku SR Jugoslavije, Slobodanu MIloševiću, čak dva puta nuđeno je od vlasti formirane nakon petog oktobra, da mirno napusti zemlju.

 

Slobodanu Miloševiću nuđeno, tvrdi Čović, dva puta da ode iz Srbije kako bi izbegao hapšenje, ali je on oba puta to odbio.

O tim događajima otvoreno je pričao Nebojša Čović, jedan od čelnika DOS-a koji je prokomentarisao okolnosti koje su se dogodile u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. kada je, tada već bivši predsednik SRJ, uhapšen u svojoj rezidenciji.

Čović je u emisiji emitovanoj na TV Prva, naveo da Slobodan Milošević nije iskoristio dve mogućnosti koje mu je dao DOS kako bi se sklonio van Srbije.

Da jeste, kako ističe, svima bi bilo bolje. Međutim, prema njegovom mišljenju, u tome ga je sprečila supruga Mirjana Marković.

– Miloševiću je dva puta nuđeno da ode iz zemlje i tu ću da stavim tačku, a to može Mrkonjić da potvrdi ako ima hrabrosti. I to mnogo pre marta, a neposredno posle 5. oktobra. Ko nije dozvolio Miloševiću? Mira mu nije dozvolila, a ona je kasnije otišla. Da je iskoristio te dve mogućnosti, mislim da bi bilo mnogo patnje i za njega i za njegovu porodicu, a i za nas, bez obzira na sve šta nam je uradio – rekao je Čović gostujući u jutarnjem programu na TV Prva.

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić potvrdio je ovu Čovićevu priču, ističući da nije pitanje hrabrosti priznanje da su Miloševiću lideri DOS nudili azil van zemlje.

– Jeste, dva puta mu je nuđeno da ode iz zemlje i nikakva hrabrost ne treba da se to prizna. Činjenica je da Sloba nije hteo da napusti ni Srbiju ni svoj narod. Nije imao nameru uopšte da razgovara o bilo kakvom prebacivanju u inostranstvo, nije želeo da čuje za bilo kakve ponude. Čak me je jednom i pitao posle u Hagu kad sam ga posetio da li bih ja otišao da sam bio na njegovom mestu. Nema govora, rekao sam, a on se, naravno, složio sa ovom mojom konstatacijom – rekao je nekadašnji ministar infrastrukture i saobraćaja, prenosi Objektiv.

Međutim, Mrkonjić kategorično odbija Čovićevu tvrdnju da je Miloševića od odlaska iz Srbije odgovorila supruga.

– Ma, kakva Mira, to su čiste budalaštine! Nikada ona nije uticala na njegove odluke, pogotovo ne bi mogla da ima uticaj na tako važnu dilemu da li da ostane u Srbiji ili da ode. U Hagu me je jednom pitao što tabloidi tako pišu o Miri kao nekome ko odlučuje umesto njega, uopšte mu nije bilo jasno odakle idu takve laži. Nebojša je očigledno naseo na ta pisanja, koja nisu ni najmanje tačna – rekao je Mrkonjić za list Objektiv.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR