Glas Javnosti

Ми не знамо шта је та политика, али је Вучић нашао кривце - плачљив народ и да волимо да губимо

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 26.09.2018.

Вучић за пораз своје политике у вези са Косовом нашао алиби у „плачљивом народу“, ми не знамо шта је та политика али је Вучић нашао кривце и члановима ГО СНС је лакнуло.


Главни уредник недељника Време Драгољуб Жарковић каже да је председник Алекасандар Вучић нашао алиби у плачљивом народу за, како је сам рекао, пораз своје политике у вези с Косовом. Ми не знамо шта је та политика али је Вучић нашао кривце и члановима ГО СНС је лакнуло - нису они криви, додаје. "Начекаћемо се ми и тог референдума и тог договора".

Последњих неколико месеци представници власти слали су редовно јавности поруке које се односе на решавање "косовског чвора". Говорило се о важности договора са Албаницима, о разграничењу, о ком и нисмо баш много сазнали шта подразумева, говорило се о организовању референдума на којем би се о овој теми изјаснили грађани. Најављени сусрет у Бриселу председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија се, ипак, није десио, а ове недеље председник Вучић је на Главном одбору СНС рекао да је његова "политика да Србија сачува доста тога на КиМ - доживела пораз", да та политика није победила, зато што "Срби више воле да плачу над нечим што је давно изгубљено".
Коментаришући то, Жарковић истиче да је председник Вучић нагласио да "његова политика" није победила. "Ми бисмо морали да знамо шта је његова политика, она се из недеље у недељу мењала", наводи гост Новог дана. Истиче да није јасно да ли је то (Вучићева политика) било разграничење, подела, правно-обавезујући споразум са ЗСО или можда нешто четврто...

"Пошто је Вучић Србија, Србија је доживела пораз... Сада је занимљиво тражење алибија и криваца за ту врсту неуспеха... Господин председник је ушао у фазу патетике, што је лоше за политичара... Плачљивим гласом, ти неки порази, катастрофе..."


Ми не знамо шта је та политика, али је Вучић нашао кривце - плачљив народ и да волимо да губимо, каже Жарковић констатујући да први пут чује то да смо плачљив народ. "Не може народ да буде крив". Гост Н1 каже да је тим плачљивим народом, Вучић дао и себи алиби.

Затим, како додаје, криви су му "ови у региону јер је Србија лидер", криве су му и западне земље које желе статус кво.

Жарковић подсећа и да је Вучић, даље, имановао поједине кривце - да су то Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији, игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, политичарка с Косова Рада Трајковић и "неки националисти". Уредник недељника "Време" каже да ти људи нити су у Влади Србије, нити чине скупштинску већину нити су у парламентарној опозицији, нити учествују у преговорима. Какве они имају везе с поразом, само то Вучић зна, додаје.

Све што је претходно изјављивао Вучић, према мишљењу Жарковића, је заправо бацање једног спина - како је све на његовим плећима, како је њему тешко, како ни међу члановима ГО нема подршку... "Човек има потребу да се представи као жртва једне велике завере у којој су Сава Јањић и Соња Бисерко важни фактори".

Члановима ГО СНС је лакнуло, они су рекли - ево, нисмо ми криви. Па и човек који је тврдио да смо победили с 5:0 сад се слаже са поразом
Једино је члановима ГО СНС лакнуло, они су рекли - ево, нисмо ми криви, наводи Жарковић. Па и човек који је тврдио да смо победили с 5:0 сад се слаже с поразом, рекао је говорећи о директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу.

Жарковић сматра, кад је у питању дијалог, да је проблем у другом преговарачу. "Вучић овде има апсолутну власт и моћ. Из апсолутне власти и моћи произилази апсолутна одговорност, а његов саговорник Тачи нема ту врсту моћи... У косовском парламенту ври... Објективно Вучић и нема саговорника... Једно прича с Тачијем, Харадинај сутра тврди друго".

Наводи да се слаже са Вучићем да ово ровито подручје одговара некима. Одговара, сматра Жарковић, и Русима и западним земљама, посебно онима које нису признале независност Косова. Наводи да НАТО неће доћи ако се то питање не реши, а да то Русима одговара, а да у овој констелацији европских снага има и оних који мисле да овакво стање може да остане још неколико година.

Пред пут на Косово обећао је, подсећа Жарковић, историјски говор, који спрема месецима, на ком ће саопштити шта је његова идеја - али да њу нико није чуо. "Нисам сигуран ни да он има тачно кристалисану идеју шта би урадио", наводи.

"Вучић је љут неће да иде нигде, нашао је кривца... Он просто није крив, крива је Соња Бисерко... А најавио је да ће да се бори као лав... Само да нам каже шта је његова идеја". Преговори морају, истиче Жарковић, да дођу до тачке да ми будемо обавештени шта је план.

"Начекаћемо се ми и тог референдума и тог договора", констатује.

Говорећи какве би то последице имало по евроинтеграције, гост Н1 каже да земља може да буде европска и да не буде чланица ЕУ, србија има све предизбозиције да то уради, само данас не лажу да нас чека зланто доба, да смо лидери у региону...

"Промиче живот, углавили смо се у то Косово... Ево шетам јутрос, не видим да тај народ плаче због Косова", закључио је Драгољуб Жарковић.

Глас јавности / Н1 / од 26.09.2018.
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR