Glas Javnosti

MARKO ĐURIĆ: Grupa američkih kongresmena objavila pismo podrške Srbiji, a evo šta traže od Bajdena (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Grupa američkih kongresmena objavila je pismo podrške Srbiji u kojem se insistira na unapređenju odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, a među potpisnicima su članovi spoljnopolitičkog, obaveštajnog i vojnog komiteta, kao i Srpskog kokusa, demokrate i republikanci, objavio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.


Đurić je na Instagramu objavio pismo i imena kongresmena 16 koji su ga potpisali – Klaudija Tinej, Emanuel Klaver, koji su kopredsedavajući Srpskim kokusom, zatim članovi Spoljnopolitičkog komiteta Brajan Ficpatrik i Greb Stjub, članovi Srpskog kokus Bred Šnajder, Gas Bilirakis, Ted Liju, Dejvid MekKinli, Bil Džonson i Frenk Mirvan, Erik Svoulvil i Bred Vinstrap iz Obaveštajnog komiteta, Dejvid Ciclin i Den Majzer iz Spoljnopolitičkog komiteta, kao i Majk Tarner i Mark Visij iz Vojnog komiteta.

Kongresmeni se obraćaju američkom predsedniku Džozefu Bajdenu kako bi ga ohrabrili da, u svetlu 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije, njegova administracija radi na produbljivanju odnosa dve zemlje.

Oni su podsetili na bogatu istoriju diplomatskih odnosa, savezništvo dve zemlje u oba svetska rada, ali i ulogu Srbije, tada u sastavu Jugoslavije, tokom Hladnog rata i suprotstavljanje dominaciji Sovjetskog Saveza.

Danas, Srbija je cenjeni partner SAD i regionalno i globalno, a Beograd je nedavno demonstrirao svoje partnerstvo, pružajući utočište za 60 avganistanskih izbeglica i njihovim porodicama, navodi se u pismu.
Srbija, iako ostaje van članstva u NATO, sa SAD ima značajnu odbrambenu i bezbednosnu saradnju i većina zajedničkih vojnih vežbi se organizuje sa SAD i drugim NATO partnerima, dodaju kongresmeni.

Oni navode i da je Srbija članica globalne koalicije, koju predvodi SAD u borbi protiv takozvane Islamske države, a zemlja je jedan od važnih učesnika kontigenata mirovnih misija u svetu, čime je pokazala da je ostvarila izuzetan napredak od zemlje uvoznika sigurnosti, do izvoznika bezbednosti.

U pismu se podseća da ekonomski uspeh, angažovanje američkih kompanija na izgradnji infrastrukture i poslovanju u Srbiji, pohvaljuje inicijativa Otvoreni Balkan, koju realizuje sa Albanijom i Severnom Makedonijom, kao pripremu ove tri zemlje da članstvo u Evropskoj uniji kojem teže i zaslužuju.

Važno je konstatovati da ova dinamika i principi dokazuju zajedničke aspiracije Srbije i SAD u zagovaranju Balkana u okviru Evrope, kompletnog, slobodnog i u miru, dodaje se.

Đurić je uz pismo naveo da su "prijatelji Srbije u Kongresu SAD podigli svoj glas u korist Srbije i jačanja odnosa između dve zemlje".

Ugledni i uticajni predstavnici naroda SAD iz obe partije podržali su Srbiju i zatražili dalje unapređenje saradnje i partnerstva sa našom zemljom, započetkog pre 140 godina, napisao je Đurić.

"Hvala, dragi prijatelji! Ambasada Srbije u SAD nastaviće sa dodatnim elanom svakodnevni rad sa predstavnicima Kongresa i Vlade SAD", rekao je ambasador Srbije u Vašingtonu.

BONUS VIDEO: GRAĐANI UŽASNUTI I OGORČENI! Vaspitačica oduvala večitog zamenika: Vesiću, ne razaraj nam grad! (VIDEO)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR