Glas Javnosti

Makron čestitao Vučiću Dan državnosti Srbije

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas prvu čestitku povodom Dana državnosti Srbije, od predsednika Francuske Emanuela Makrona.

“Povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim da Vam uputim, u ime Francuske i u svoje lično ime, najsrdačnije čestitke. Želja mi je da se nastavi razvoj odnosa između naših dveju zemalja, koji se napajaju iz bogate istorije ispunjene zajedničkim sećanjima, ali i koji su odlučno okrenuti ka budućnosti. Za Vašu zemlju, ta budućnost je u perspektivi pridruživanja Evropskoj uniji, priznatoj Srbiji i drugim zemljama regiona. Znam koliko je evropski cilj, koga je Vaša zemlja učinila strateškim prioritetom, zahtevan. Taj istorijski izbor iziskuje sa Vaše strane značajne napore kako bi se nastavile i dovršile već preduzete strukturalne reforme, među kojima je reforma pravosuđa jedan od najboljih primera. Iziskuje, takođe, i usaglašavanja sa stavovima koje brani Evropska unija, vezano za glavna pitanja spoljne politike, ali i nedvosmislenu podršku vrednostima koje su osnova tih stavova. I konačno, obuhvata dijalog sa Prištinom u cilju normalizacije, koja znači snažno političko angažovanje dve strane kako bi se učinili neophodni kompromisi”, naveo je u čestitci predsednik Makron.

“Napori koje ste uložili su ulog za modernizaciju Srbije i za njeno priključenje prostoru prosperiteta i bezbednosti koji predstavlja Evropska unija, koja je sposobna da odgovori na težnje Vaših sugrađana. Možete da računate na moje lično angažovanje da Francuska nastavi sa podrškom u tom cilju. Nastavićemo da radimo kako bismo proširili naše bilateralne odnose. Oni su već obeleženi visokim nivoom uzajamnog poverenja i nespornom ekonomskom dinamikom vođenom zajedničkim projektima, kao što je beogradski metro. Nameravamo da u budućnosti podržavamo Srbiju u njenoj zelenoj i digitalnoj tranziciji, uz finansijsku podršku Francuske agencije za razvoj i dodatno produbimo veze između naših društava. Tim povodom, radujem se što je Francuska izabrana za počasnog gosta Sajma knjiga u Beogradu, 2023. godine. Upućujući Vam iznova svoje srdačne čestitke, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja“, navodi se u čestitki predsednika Makrona, prenela je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR