Glas Javnosti

Mađarska jedina zemlja u Evropi koja nema nijednu ženu ministra

Politika
Autor: Glas javnosti

Mađarska je ove nedelje postala jedina zemlja u Evropskoj uniji bez žene na ministarskoj poziciji, pošto je Judit Varga zvanično podnela ostavku u ponedeljak uveče.

Varga, koja je krajem juna najavila ostavku da bi vodila kampanju vladajuće stranke Fides za parlamentarne izbore u EU u junu 2024. godine, obavljala je funkciju ministra pravde od 2019. godine.

Prema aktuelnim sastavima 27 vlada EU, nešto više od 33 odsto ministarskih pozicija širom Unije zauzimaju žene.

Kada se izuzmu premijeri (osim ako nisu šefovi država), zamenici ministara i državni sekretari, Finska ima najveći broj, sa dve trećine žena u novom desničarskom kabinetu.


Pet drugih država članica ima 50 odsto ili više žena na čelu ministarstava. To su Holandija, Španija, Belgija, Portugal i Austrija.

Međutim, očekuje se da će se uskoro promeniti sastav holandske i španske vlade. Vanredni izbori će se održati u Holandiji u novembru nakon pada vlade premijera Marka Rutea prošlog meseca.

U međuvremenu se očekuju i izbori u Španiji, jer su oni održani krajem jula bili neuspešni, pa su doveli višenedeljnog političkog ćorsokaka, jer i desničarska Narodna partija i aktuelna Socijalistička partija pokušavaju da pronađu koalicione partnere.

Zemlje bliske paritetu su Švedska, Nemačka i Francuska. Sa druge strane, Malta, Češka i Poljska imaju manje od 15 odsto žena ministara i stoga su na dnu rang-liste sa Mađarskom.


Glas javnosti/E02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR