Glas Javnosti

LEGALIZACIJA MARIHUANE I BESPLATNI KONDOMI! Ovo su detalji sporazuma

Politika
Autor: Glas javnosti

Mandatar za sastav nove nemačke vlade Olaf Šolc potvrdio je da su tri stranke - socijaldemokrati, liberali i zeleni - postigle dogovor o formiranju nove vlade, čime će se okončati era dugogodišnje vladavine kancelarke Angele Merkel.

Nemački "Bild" prenosi da je nova koalicija u Nemačkoj dogovorila više stvari koje do sada nisu bile poznate javnosti kao što su legalizacije kanabisa i besplatna kontracepcija.

List navodi da na 87. strani koalicionog sporazuma stoji da će buduća vlada uvesti kontrolisanu prodaju kanabisa odraslima u za to licenciranim radnjama.

Koalicija poznata kao "semafor" je kao obrazloženje za ovakav potez iznela procene da će legalizacija uništiti ilegalni sektor i smanjiti kriminal. To će morati i da se potvrdi za četiri godine kada je zakazana revizija ovog zakona.

Iako zakonodavci tvrde da ovo nije da bi se povećali prihodi od poreza državi, iz FDP kažu da su očekivani prihodi oko milijardu evra godišnje, samo od kanabisa.

O drugoj nameri se do sada ništa nije čulo, a to je da “semafor koalicija“ želi da zdravstveno osiguranje preuzme troškove sredstava za kontracepciju. To bi značilo besplatne anti-bebi pilule i kondome za građane Nemačke.

U koalicionom sporazumu stoji da zdravsteno osiguranje treba da bude u mogućnosti da kontraceptivna sredstva uvrsti u zakonski propisane usluge, a za lica koja imaju niska primanja, čija visina nije definisana, troškovi za kontracepciju treba da budu refundirani.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR