Glas Javnosti

LAŽOVČINA KURTI: Seksualno nasilje tokom rata na Kosovu "deo genocida koji je sprovela Srbija"

Politika
Autor: Glas javnosti

Takozvani premijer kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je "seksualno nasilje" tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine bilo "deo genocida Srbije".

Kurti je posle odavanja počasti na spomen obeležju "Heroinama", odnosno žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu i Metohiji, ocenio da im se to dogodilo „samo zato što su bili Albanci i što su hteli da žive u svojoj slobodnoj zemlji".

"Kao da zločin koji je počinila Srbija nije bio dovoljan, usledila je stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja. Više od 20.000 žena i devojaka silovano je tokom rata i to je deo genocida koji smo doživeli iz Srbije", rekao je Kurti.

Tzv. ministarka pravde kosova Aljbuljena Hadžiu je u objavi na Fejsbuku napisala da "nedostatak pravde prema žrtvama seksualnog nasilja na Kosovu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava".

"Mnoge žrtve još nisu dobile pravdu za svoje patnje i traumatska iskustva. U mnogim slučajevima, lokalne i međunarodne pravosudne institucije nisu učinile dovoljno da obezbede pravedne i efikasne procese za žrtve seksualnog nasilja, zbog čega se osećaju napušteno i bez zaštite", napisala je Hadžiu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu Aljbina Kurtija da je tokom rata silovano više od 20.000 žena i devojaka i pozvao Prištinu da prestane s lažima, a Kurtijevu izjavu ocenio kao "sramnu manipulaciju malog tiranina"."Dosta više laži PR! Kurti sprovodi genocid, terorizam i separatizam prema Srbima na KiM!", poručio je Petković na društvenoj mreži "X".

On se pozvao na izveštaj UN prema kojem je broj žrtava seksualnog nasilja čak dvadeset puta manji od onoga što tvrdi Kurti.

"A kad smo kod istine, izveštaj UN od 1. oktobra 2020. jasno pokazuje da je broj žrtava seksualnog nasilja na KiM dvadeset puta manji nego što Kurti tvrdi. Sramna manipulacija malog tiranina!", dodao je Petković.
Glas javnosti/Kosovo onlajn


 


 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR