Glas Javnosti

LAŽNA DRŽAVA NEMA RAZLOGA ZA EUFORIJU: Albanci slave, a tzv. "Kosovo" je danas još manje nezavisno nego 2008. godine

Politika
Autor: Glas javnosti

Takozvano "Kosovo" danas slavi 15 godina od samoproglašenja nezavisnosti, a danas je manje država i manje nezavisno nego prilikom samoproglašenja 2008. godine, ocenjuje glavni urednik Kosovo onlajn Miloš Garić.

Garić je kazao da je to činjenica ma koliko to hteli drugačije da prikažu Albanci u Prištini i zapadne sile koje žele da se njihov projekat završi.

„Kosovo je danas manje država i nezavisna, ne zato što to kažu Srbija i međunarodni dokumenti, već zato što to govori realan svakodnevni život na prostoru Kosova I Metohije. Danas se na Kosovu živi na način koji je suprotan jednoj uređenoj državi, koja bi mogla da se nazove nezavisnom teritorijom. Šta da kažete kada imate situaciju da policija upada u apoteke i oduzima lekove, kada se hapse ljudi sa rodoljubivim majicama, kada policija upada u Veliku Hoču i prosipa vino ljudima u podrumima, kada imate svakodnevno napade nad Srbima, kada vlada bezvlašće, otima se imovina. To je koncentracioni logor, a nipošto država u pravom smislu te reči », podvukao je on.

Garić je rekao da je Kosovo prostor gde ne postoji nacija, i upitao ko su „kosovari“.

Mnogo toga, kaže, govori u prilog tome da je to projekat koji je neuspešan.

„Imamo situaciju da je kosovsku državnost priznalo nešto preko 90 država sveta, a blizu 100 je ne priznaju. Kosovo pod vlasću Aljbina Kurtija ne može da bude tretirana kao država jer ozbiljne države poštuju sporazume“,
 podvukao je on.


Garić je ukazao i na teško ekonomsko stanje na Kosovu.

Rekao je da i Srbi i Albanci ne gledaju na Kosovo kao na državu.

„Srbi smatraju da je Kosovo deo Srbije, a s druge strane Albanci su u pokušaju realizacije svog projekta Velike Albanije, koji su pre 150 godina započeli. Pokušaj da se otcepi teritorija od Srbije i pravi lažna država je pokušaj realizacije tog projekta. Imali smo juče Edija Ramu koji je potpuno otvoreno govorio, što je posebna provokacija kada o tome govori albanski premijer, da je potpuno jasno da će ići na ujedinjavanje Albanaca na Balkanu. Albanci idu u tom smeru, njih Kosovo kao država ne zanima, osim da je pripoje Albaniji“, podvukao je Garić.

On je istakao da će danas pokušati da prikažu kao da imaju šta da slave, da je nezavisnost tekovina njihove borbe, i da se radi o procesu koji je toliko odmakao da nemaju više vezu sa Srbijom.

„Ali to nije baš tako. Kosovo nije mrdnulo nigde I I dalje je tamo gde je bilo 2008.i ranije”, zaključio je Garić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR