Glas Javnosti

LAVROV 7. JUNA U BEOGRADU: Važna poseta ruskog ministra spoljnih poslova srpskoj prestonici

Politika
Autor: Glas javnosti

RUSKI šef diplomatije Sergej Lavrov dolazi u Beograd u utorak, 7. juna - saznaju "Novosti".

On će imati niz sastanaka sa srpskim državnim vrhom, a očekuje se da se tokom susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na stolu nađu sve goruće teme, od dešavanja u Ukrajini i pozicije Srbije prema ovoj krizi, preko situacije u regionu i ekonomske saradnje u svetlu sankcija koje je Zapad uveo Moskvi.

Ovo je prva poseta jednog visokog ruskog zvaničnika Srbiji od izbijanja ukrajinske krize i do nje dolazi u trenutku kada Evropska unija priprema najžešći paket sankcija, kojima se naša zemlja do sada, kao jedina u Evropi nije pridružila, a zbog čega trpi ogromne pritiske.

Dolazak Lavrova biće prilika i da se dodatno pojasne pozicije Moskve kada je reč o Kosovu i Metohiji, s obzirom na nedavne izjave ruskog predsednika Vladimira Putina i drugih predstavnika ruske države, koji su situaciju u Donbasu poredili sa južnom srpskom pokrajinom.

Tema će sigurno biti i Bosna i Hercegovina, odnosno pritisci kojima je izložena Republika Srpska. Kako saznajemo, u planu je bilo da Lavrov poseti i BiH, ali to neće moći da uradi s obzirom na to da se Sarajevo nedavno priključilo sankcijama EU protiv Moskve, a od kojih se ogradilo rukovodstvo Republike Srpske, navodeći da je odluka doneta nelegalno.
Inače, ministar Lavrov trebalo bi da prisustvuje i prijemu povodom Dana Rusije, koji će 7. juna organizovati Ruska ambasada u Beogradu.

Takođe, u narednom periodu očekuje se i da će zvaničnici sa Zapada posetiti Beograd.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR