Glas Javnosti
posta

Lajčak poručio Tačiju: Nastavak pregovora što pre

Politika
Autor: Glas javnosti

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajcak, izjavio je posle sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem da je Evropska unija posvećena tome da se što pre nastavi dijalog Prištine i Beograda.

Lajčak je na konferenciji za novinare rekao da EU želi da se postigne konačni dogovor između Beograda i Prištine. Posle sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem on je rekao da put Kosova ka Evropskoj uniji ide kroz poboljšanje odnosa sa Srbijom.

"Moj mandat je vrlo jasan, da pomognem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije koji će normalizovati odnose i rešiti sve probleme i koji će biti prihvatljiv za zemlje regiona i države članice EU. Važno je i to da se ovaj proces, započet 2011. godine uz posredovanje Evropske unije, završi sporazumom koji normalizuje odnose dve države", rekao je Lajčak.

On je dodao da će nastaviti saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u dijalogu Priština Beograd.

"Uvek smo bili bliski Sjedinjenim Državama i sve što je do sada postignuto postignuto je samo zahvaljujući ovoj saradnji. Ta saradnja će se nastaviti", rekao je on.

Kazao je da ne zna da li će biti u Vašingtonu 27. juna, ali ono šti zna je da EU i SAD rade blisko i da očekuju blisku saradnju u dijalogu Beograda i Prištine.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR