Glas Javnosti

Lajčak će ostati na poziciji izaslanika EU

Politika
Autor: Glas javnosti

Miroslav Lajčak ostaje na poziciji Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Priština i ostala pitanja, rekao je novinarima u Briselu jedan diplomata iz Službe za spoljne poslove upoznat sa procesom.

“Miroslavu Lajčaku mandat ističe 31. avgusta, ali je Žozep Borelj odlučio da ga produži za nekoliko meseci,” rekao je on.

Borelj se odlučio na takav korak jer smatra da bi novi Visoki predstavnik EU morao da bude taj koji će odrediti svog Specijalnog predstavnika, tvrdi on.


Međutim, neizvesno je koliko dugo će Lajčak ostati na toj funkciji.

“Lajčak će ostati na toj poziciji koliko god bude potrebno, kako bi bili sigurni da proces ne ostane bez medijatora,” rekao je taj diplomata.

Novog visokog predstavnika EU, koji je i šef diplomatije Unije, bira Evropski Parlament u okviru izbora EU Komisije, a na osnovu predloga Evropskog Saveta. Izbor Komesara planiran je za jesen, ali može biti ubrzan ukoliko politički dogovori budu postignuti ranije.

Visoki predstavnik EU potom imenuje svoje specijalne predstavnike, pa i onog koji će se baviti dijalogom Beograda i Prištine.

Glas javnosti /N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR