Glas Javnosti

LAGAO JE PREDSEDNIKA, VLADU I MINISTARSTVO: Nastavlja se rat MIće i Zoke, podneta KRIVIČNA PRIJAVA

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg direktora Elektroprivrede Srbije, Milorada Grčića u kojoj se tvrdi da je nizom zloupotreba tom preduzeću naneo štetu veću od 500 miliona evra, potvrđeno je Danasu u tom ministarstvu.

Kako se ističe, prijava je podneta 20. decembra prošle godine „zbog osnovane sumnje da je u periodu od 19. oktobra do 12. decembra 2021, faktički vršeći funkciju počev od 15. marta 2017. godine pa nadalje, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja, kao i kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavesno postupao u vršenju službe i ako je bio dužan i mogao biti svestan da usled toga može nastupiti teža imovinska šteta i na taj način ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Srbije“.

"U prijavi je navedeno da se lažnim prikazivanjem predsedniku Srbije, Vladi Srbije, potpredsednici Vlade i Ministarstvu rudarstva i energetike, izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta, tvrdeći da su svi proizvodni kapaciteti osim jedino kapaciteta u remontu – TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu, kao i da su obezbeđene potrebne količine uglja zadovoljavajućeg kvaliteta, te da će proizvodnja električne energije biti dovoljna za potrebe građana i privrede, odnosno da je Srbija energetski bezbedna", kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.


U informacijama EPS navedeno je da su „na svim ugljenim linijama površinskih kopova Rudarskog basena ‘Kolubara’ završeni planirani remonti, tako da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja“.

Takođe, prilikom posete TENT B od strane predsednika Srbije, 11. novembra 2021. godine, v.d. direktor EPS-a je obavestio prisutne da je na deponiji termoelektrane bilo 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, čime je garantovao da sistem spreman dočekuje predstojeću zimu i da će rad istog biti pouzdan kao i da neće biti potrebe za dodatnim uvozom električne energije.

To se kasnije pokazalo kao neistinito, jer je suprotno izveštavanom, kriza u kojoj je u nedelju 12.12.2021. došlo do ispada svih blokova TENT osim bloka B2 i TE Kolubara osim bloka A3, pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet tog uglja i u neprihvatljivoj meri pomešanost ugla sa umuljanom zemljom koja je dovela do zagušenja kanala za snabdevanje kotlova ugljem, kao i rad neizbalansirane turbine na tek remontovanom bloku TENT B1.


"Netačnim izveštavanjem nadležni u Srbiji dovedeni su u zabludu i na taj način je direktno ugrožena energetska bezbednost RS, što je imalo za posledicu iznuđenu kupovinu, uvoz električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama, pre svega mazuta, radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije", kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

U prijavi je navedeno i da na sastancima Radne grupe za sigurnosno snabdevanje energijom i energentima u Srbiji Milorad Grčić nije izneo pravo stanje stvari, nije upoznao članove radne grupe sa problemima i nije pokušao da spreči zajedničkim delovanjem svih članova Radne grupe, ali i Vlade nastanak ugrožavanja energetske bezbednosti Srbije, već je naprotiv prikazivao pozitivne projekcije u stanju energenata potrebnih za proizvodnju struje i tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR