Glas Javnosti

Kurtijeva BAHATOST: Izneo šest uslova za ZSO, terorista nastavlja po starom

Politika
Autor: Glas javnosti / objektiv

Sumanuti uslovi

Umesto da, posle zahteva koji svakodneno stižu iz Brisela i Vašingtona, pokaže bar tračak volje da ispuni obavezu oko formiranja Zajednice srpskih opština, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin sad iznosi nove uslove.

Kurti je na današnjoj sednici skupštine u Prištini saopštio šest uslova za formiranje ZSO. Prema njegovim rečima, udruženje, kako on naziva ZSO, mora biti u skladu sa tzv. kosovskim ustavom i zakonima, prenosi Reporteri.

Drugi uslov koji Kurti navodi je da ZSO ne može biti jednonacionalna, da mora promeniti naziv i služiti samo za horizontalnu saradnju opština, a treći da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi treba da ojačaju princip reciprociteta između, kako je naveo, “dve države” i uzmu u obzir evropske standarde i modele.

Kurti dalje kaže da pre osnivanja ZSO moraju biti ugašene, kako je naveo, “nelegalne strukture Srbije na severu” i predato sve nelegalno oružje.

Peti uslov koji je Kurti naveo je da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon, kako kaže, “međusobnog priznavanja”.

Šesti uslov Kurtija je da predsednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate aplikaciju Prištine za članstvo u EU.

Dakle, iako je rečeno da se ZSO formira bez odlaganja i bez postavljanja uslova, Kurti nastavlja po starom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR