Glas Javnosti

KURTI: Tužilaštvo raspisalo međunarodne poternice za 18 Srba zbog Račka

Politika
Autor: Glas javnosti/Kosovoonline

Takozvani "premijer" takozvanog "Kosova" Aljbin Kurti rekao je da Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova raspisalo međunarodne poternice za 18 lica srpske nacionalnosti zbog navodnog učestvovanja u događaju u Račku.

„Oni koji negiraju genocid, sanjaju o njegovom ponavljanju. Ali zločin protiv čovečnosti, genocid kakav su počinile srpske snage u Račku 15. januara, ne može se sakriti, zamagliti i amnestirati“, rekao je Kurti na ceremoniji povodom obeležavanja 24. godišnjice događaja u Račku.

Kako prenose prištinski mediji, Kurti je rekao da su raspisane međunarodne poternice za 18 lica za koje se sumnja da su učestvovali u tom događaju.



„Pozivajući se na svedočenja tog vremena u izjavama 63 saslušana svedoka i dokazima Haškog tribunala, Specijalno tužilaštvo Kosova raspisalo je međunarodne poternice za 18 srpskih lica osumnjičenih za učešće u masakru u Račku", rekao je Kurti, a prenosi Kljan Kosova.

Kurti je naglasio da "Kosovo ne zaboravlja ratne zločine".

„Danas odajemo počast svim žrtvama tog mračnog vremena, dozvolite mi da sa pozicije predsednika Vlade Kosova kažem da naša demokratska država neće dozvoliti pomilovanje zločinaca i ne zaboravlja ratne zločine", rekao je Kurti.

On je rekao da bivši ambasador OEBS na Kosovu Vilijam Voker "ima važno mesto u modernoj istoriji Kosova".

Sve do večeras izostale su reakcije srpskih zvaničnika na Kurtijeve opzužbe, kada su beogradski mediji preneli izjavu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikole Selakovića.

On naglašava da je Račak „bio i ostao legalna i legitimna akcija srpske vojske i policije protiv terorističkih formacija tzv. OVK“, prenosi RTV.

Ujedno kaže i da koliko god se Kurti i „ostali veterani-teroristi trudili da montiranim optužnicama napadaju Srbe i da prekrajaju pravu prirodu antiterorističke akcije u Račku pre 24 godine, to im Srbija neće dozvoliti“.

“Na današnji dan pre 24 godine snage bezbednosti Srbije i Savezne Republike Jugoslavije izvele su antiterorističku akciju u kojoj su eliminisale terorističku grupu u selu Račak na teritoriji opštine Štimlje.
 

Vešta manipulacija predstavnika dela međunarodne zajednice pod firmom OEBS-a i vođstvom Vilijema Vokera pretvorila je ovu antiterorističku akciju u povod za NATO agresiju na našu Otadžbinu 1999. godine“, naveo je Selaković.

On precizira i da su vreme, dokazi, ali i svedočanstvo šefice finskog dela patološkog tima pokazali da je Račak bio „vešt pokušaj manipulisanja radi izazivanja rata protiv Srbije“.

„Vrhunac toga bilo je odustajanje haškog tužilaštva od tog dela optužnice protiv predsednika Slobodana Miloševića“, navodi Selaković.

Ministar precizira da Srbija neće da dozvoli Kurtiju da „prekraja pravu prirodu antiterorističke akcije u Račku“, dokle god je „čestitih i ozbiljnih Srba, baš onakvih kakav je predsednik Vučić, sudija Danica Marinković i Ivan Todosijević.

„Takvih nas je ubedljiva većina i dokle postojimo pričaćemo našoj deci ali i celom svetu da je Račak bio i ostao legalna i legitimna akcija naše vojske i policije protiv terorističkih formacija tzv. OVK, oni koji su se svom silom trudili da je prikažu drugačije nisu ništa drugo do saradnici terorista, što su i dokazali činjenjem zločina agresije na našu zemlju, a pravi zločinci su oni koji su u 78 dana i noći ubili 79 naše dece i koji su omogućili da 312 od ukupno 437 naseljenih mesta na Kosovu i Metohiji budu etnički očišćeni od Srba, a više od 219.000 proteranih Srba i nealbanaca budu proterani iz naše južne pokrajine“, poručio je Selaković.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR