Glas Javnosti

Kurti samo ponavlja: Ništa od ZSO

Politika
Autor: Glas javnosti/rts

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ponavlja da je za njega neprihvatljio formiranje Zajednice srpskih opština.

Opozicija u Prištini od predsednice, premijera i predsednika parlamenta zahteva da počnu razgovore sa Srbima o povratku u institucije. Umesto razgovora za rešavanje otvorenih pitanja, Kurti želi sukobe i nemire poručuju iz Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

O francusko-nemačkom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kaže premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, može da se razgovara. U parlamentu , dodaje, taj dokument nije prihvaćen ni dozvoljen. Mada mu se, naglašava, u njemu i ne sviđa sve.

- Ima mnogo toga o čemu treba da se razgovara, ali ono što nikada nisam prihvatio tokom ovog procesa sa Srbijom od 33 sporazuma doneta u Briselu tokom decenije, jeste Zajednica opština sa srpskom većinom", ističe Kurti.

Sa druge strane, kaže, od bilo kog predloga ubuduće, "ništa drugo nije važno kao ZSO sa srpskom većinom".

Kako ocenjuje, "takva dvostruka selekcija" nije mu prihvatljiva.

Kurtiju su prioritet tenzije, uzvraća Kancelarija za Kosovo i Metohiju jer, kako kažu, posvećeno krši sve dogovoreno pod okriljem Evropske unije.

- Nije Briselski sporazum švedski sto sa koga Kurti može da uzme šta mu odgovara, već je neophodno da potpisane sporazume mora da poštuju, a sam temelj tog dokumenta je upravo Zajednica srpskih opština. Na to se Priština obavezala i tokom poslednje runde pregovora u Briselu, prihvatajući da svi prethodni sporazumi moraju da budu implementirani", naglašava se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Grenel: Kurti Amerikancima nije od koristi

Koliko se odmaklo u primeni dogovorenog pratio je i Ričard Grenel, nekadašnjispecijalni izaslanik Donalda Trampa za dijalog. Posle gotovo dve godine od kada nije na toj dužnosti, uz odgovarajuću distancu, za Aljbina Kurtija kaže da nije od koristi.

Odbio je svaku ideju koju su mu Amerikanci ponudili. Sada odbija i ideje koje nude Evropljani. Čak i Bajdenova administracija mora da ga kritikuje. I ja mislim da on ne služi narodu. Ne pomaže u ovoj situaciji. Nedostaje nam Tači ovih dana, smatra Grenel.

Na pitanje odakle Kurti crpi političku moć, neodređen, ali nedvosmilen u tome kako Vašington vidi Kurtijevu spremnost na saradnju.

"On samo govori ne, on je gospodin Ne. Ako se vratite idejama Bila Klintona ili Baraka Obame, odbija sve ideje koje su Amerikanci ponudili. Američki sistem to vidi. Konačno u Americi dolazimo do zaključka, i to obe strane, da Kurti Amerikancima nije od koristi", kaže nekadašnji izaslanik Donalda Trampa.

Posle povratka glavnih pregovarača iz Brisela gde se tražilo rešenje za registarske tablice, iz sedišta Unije o očekivanjima šta dalje, nedavno su poručili da očekuju vraćanje kosovskih Srba u institucije. Isto, dodali su, važi i za formiranje Zajednice srpskih opština.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR