Glas Javnosti

KURTI OTRČAO DA SE POŽALI: Srbija organizuje izbore na Kosovu a nas niko ništa ne pita

Politika
Autor: Glas javnosti

Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je niz, kako je nazvao, poteškoća u vezi sa zahtevom srpskih vlasti da Kosovo sarađuje sa OEBS na održavanju izbora 3. aprila u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu.

Kurti je u pismu upućenom ambasadoru EU na Kosovu Tomasu Suniogu ocenio da Beograd u svom zahtevu ni ne pominje Vladu Kosova, već je naziva "relevantnim organom vlasti Kosova".

"Žalosno je da, dok Kosovo u dobroj veri radi sa EU i Kvintom na pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja između naših vlada, nelegalne strukture Srbije pokušavaju da pripreme i organizuju izbore na našoj teritoriji, kao da naša vlada ne postoji. I to rade uz sredstva iz Beograda, naravno. Možda zbog toga predlog (u prvom paragrafu) predviđa da se izbori održe, a ne da se traži njihovo održavanje, uzimajući zdravo za gotovo nadležnost Beograda da odlučuje o teritoriji Kosova", kaže između ostalog Kurti u pismu.

Kurti je takođe naglasio da Beograd u svom zahtevu koristi termin "birači sa pravom glasa" umesto "birači u inostranstvu". Prema njegovim rečima, važno je da ovaj napor Srbije ne legitimišu ni vlasti EU, ni OEBS.

"Štaviše, ovaj pokušaj potcenjivanja Kosova i njegovih državnih institucija dešava se u vreme kada se Beograd po mnogo čemu pokazuje destruktivnim: odbijajanjem da reši problem neplaćanja struje na severu Kosova; nepostojanjem sporazuma o kosovskim i srpskim registarskim tablicama; imenovanjem nelegalnih struktura za izborne poverenike; korišćenjem administrativnih sredstava za sprovođenje etničkog čišćenja nad Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, gde ih odjavljuje ih kao stanovnike; i odbijanjem da se pridruži sankcijama EU i SAD protiv Ruske Federacije zbog njene vojne agresije i okupacije Ukrajine. Uz sve ove poteškoće, dozvolite mi da ponovim svoju zahvalnost i poštovanje za kontinuirane napore EU i Kvinte da nam pomognu da rešimo ovo izazovno pitanje", prenela je Koha Kurtijevo pismo upućeno Suniogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR