Glas Javnosti

ŽESTOKA REAKCIJA ZBOG SITUACIJE NA SEVERU: Petković spomenuo i RAT na Kosovu!

Politika
Autor: Glas javnosti

Danas je zvanično počela okupacija severa KiM od gaulajtera Erdena Artića.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metotohiju Petar Petković održao je vanrednu konferenciju za medije u Vladi Republike Srbije. On je govorio o teškoj i napetoj situaciji na severu južne pokrajine nakon tzv. izbora koji su održani u nekoliko gradova.

Petković je rekao da je u toku sastanak predsednika Vučića i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, kao i da ga je Vučić upozorio na posledice Kurtijevog ponašanja.

- Danas je zvanično počela okupacija severa KiM od gaulajtera Erdena Artića koji je postao "gradonačelnik", a simbol te okupacije je i ta krpa koju su okačili. Ta zastava će trajati na tom mestu isto koliko i okupacija - ne dugo. Srbi će odabrati trenutak kada je kraj tome. Apsolutno je neprihvatljivo da neko ko je osvojio 553 glasa da vodi opštinu severnu Mitrovicu, a srpski kanddidat je 2021. godine Milan Radojević osvojio je 91,12 odsto glasova. Jasno vam je da neko ko nema nikakav legitimitet ne može predstavljati građane te opštine, kad je samo dvoje građana glasalo za Atića - naveo je on pred novinarima.

Petković je dodao da su izbori nelegitimni jer je na njih izašlo samo 13 srba od 98 odsto koji žive na severu KiM.

Kancelarija za KiM
foto: Glas javnosti

- Ukupno je glasalo samo 1567 od toga 13 srba faktički 11 jer su dvoje bili stari i nisu znali na šta izlaze. To da na severu gde živi 98 odsto Srba i gde je izašlo 13 Srba odnosno 0,029% Srba ne mogu da budu legitimni izbori. Sram bilo Kurtija ali i deo međunarodne zajednice koja je podržala izbore koje su Srbi bojkotovali. Pokazali su da ne haju za demokratiju. Današnje saopštenje Kvinte koja govori da i jedna i druga strana treba da se suzdrže od sile govori da ne postoji put ka miru - naveo je Petković.


On je dodao da su Srbi dali rok Kurtiju do 1. juna da se urazumi.

- Da se prestane sa provokacijama, hapšenjima, zaustavljanjem vozila sa KM tablicama, pucanjem na nedužne ljude. Da se stane jer Kurti nema šta da traži na severu KiM - dodao je.


Petković je rekao da je danas na Bistričkom mostu zaustavljen još jedan Srbin.

- Na Bistričkom mostu kosovska policija zaustavila je Milanović Predraga koji je bio u rudniku Crnac. Oduzeli su mu KM tablice i rekli da koristi nelegalne tablice i napisali kaznu od 150 evra - rekao je Petković.

Petković je rekao da druga strana srlja u rat.

On je naveo da je kosovska policija postavila nove punktove i prema Jarinju i Brnjaku i da se presija najviše vidi na Bistričkom mostu gde kosovska policija najviše hapsi Srbe, te su danas počeli sa kažnjavanjem za legalne KM tablice.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR