Glas Javnosti

Kurti: Hteo sam da POTPIŠEM ali je Vučić odbio

Politika
Autor: Glas javnosti

Kurti se oglasio nakon sastanka u Briselu

Aljbin Kurti rekao je da je bio spreman da potpiše današnji sporazum u Briselu, ali je srpska strana to odbila.

U obraćanju medijima posle sastanka u Briselu, Kurti je ocenio kao gubitak to što u ponedeljak ništa nije potpisano u vezi sa dogovorenim.



„To je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost strana, to je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način. Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna da potpiše. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst koji su potpisali premijer Kosova i šef Srbije. U Berlinu smo potpisali tri sporazuma. U Berlinu su četiri premijera država Zapadnog Balkana potpisala tri sporazuma. Mislim da je šteta da to danas nije potpisano. Sporazum je trebalo da bude potpisan, a nije i to je uradila srpska strana, iako je pristala“, rekao je Kurti, prenosi Koha.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle razgovora sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, da se danas nije razgovaralo o evropskom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja, već o implementaciji ranije postignutih sporazuma, gde je na prvom mestu osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Mislim da gospodin Kurti nije bio spreman da prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo“, rekao je Vučić.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj poručio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da su se Vučić i Kurti dogovorili, te da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa predlogom Evropske unije.

Pošto su obijica lidera pristala da nisu potrebni novi pregovori, tekst sporazuma biće objavljen, rekao je Borelj.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR