Glas Javnosti

KUPOVINA GLASOVA I VERBALNE PRETNJE! Podneto sedam prijava zbog "bugarskog voza"

Politika
Autor: Glas javnosti

Organizacije Crta je prema najnovijim informacijama podnela još dve prijave o nepravilnostima na biračkim mestima i obe se tiču kupovine glasova.

"Crta je ukupno podnela sedam prijava i sve se na indirektan i direktan način odnose na kupovinu glasova i tzv. bugarski voz. Ove stvar su teško uočljive i teško ih možete dokazati, jer postoji namera da se što više sakriju od javnosti", rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

On je rekao da se beleži rast pojedinačnih nepravilnosti na čak 12 odsto biračkih mesta u Srbiji. U Beogradu je procenat skočio na 10 odsto. Nedeljkov je naveo da je uočeno da su lokalne izborne komisije nespremne za sprovođenje izbora, posebno jer se negde, kao u Beogradu, održavaju izbori na tri nivoa.

"Koliko će biračkih mesta biti kontaminirano značajnim brojem i ponavljanjem nepravilnosti koje će naš pravni tim da do kraja donese odluku, ostaje da vidimo do kraja zatvaranja biračkih mesta", kazao je Raša Nedeljkov na konferenciji za medije.

Takođe, Crta je saopštila da je tokom dana zabeleženo šest slučajeva verbalnih pretnji njihovim posmatračima. Kako se navodi, na tri biračka mesta članovi biračkih odbora su posmatračima dobacivali, ali i upućivali pretnje zahtevajući da ne šalju informacije posmatračkoj misiji. Preostala tri slučaja desila su se van biračkih mesta.

Kada je reč o glasanju birača sa Kosova i Metohije na 46 biračkih mesta u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raškoj, Crta navodi da je obeleženo velikom gužvom i lošom organizacijom biračkih mesta, što je dovelo do ugrožavanja tajnosti glasanja budući da se na pojedinim biračkim mestima istovremeno nalazilo i više desetina birača. Primećeno je i pojačano prisustvo policije ispred biračkih mesta.

Prema podacima Crte, do 19 sati je na parlamentarne izbore izašlo 55,1 odsto građana. Na nivou Beograda, izlaznost na izborima za republički parlament do 19 sati iznosi 52,2 odsto.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR