Glas Javnosti

KUMOVSKA KLANICA OKO PRESTOLA Kraljevina Srbija (POKS) na državnim jaslama Republike

Politika
Autor: Glas javnosti

Ukleta je ta Kraljevina Srbija čiju glavu uvek seku kumovi. Makar taj presto Karađorđevića bio samo ideja vodilja, ali svakako na porvom mestu put do državnog kazana sada obojen u crveno-plavo-belu zastavu Republike.

Mačevi u Pokretu obnove Kraljevine Srbije uveliko su ukršteni, a na oštrici privilegija i blagonaklonosti političke većine već su tragovi - kumova.

Dve struje vode bitku za (svoje) bolje i to predvođeni srpskim kumovima Žikom Gojkovićem i Vladimirom Jelićem, dojučerašnjim saborcima koji su učestvovali i u cepanju Srpskog pokreta obnove. Te 2017. kada su cepali SPO Gojković je bio zamenik Vuka Draškovića i predsednik pokrajinskog odbora, a Jelić šef novosadskog dela stranke.

Provereni vojvođanski kadar te godine se iz nedra posrnulog političkog oca Vuka Draškovića odvojio i osnova POKS. Sada se ponovo cepaju, cepaju kumovski i to oko prćije zvane POKS.

Na sceni je sada Gojković, koji se u početku mačevao sa svojim kumom Jelićem, ali sada je sa ove strane isturen - Vojislav Mihailović, unuk vođe ravnogorskog pokreta Draže.

I tako je rat krenuo da bukti. Mada u medijima samo bukti, sve do “pokajničkog priznanja” dugogodišnjeg predsednika POKS-a Gojkovića:

- Član sam borda direktora M-tela, firme Telekoma Srbije u Crnoj Gori. Četiri godine sam član. Primam 500 evra. U to su uračunati i putni troškovi, i naravno dnevnice. Ali, to ne znači da sam povezan sa Srpskom naprednom strankom.

Za Gojkovića svi su čuli dok je skupštinsku klupu Srbije gulio odorom SPO-a kao predsednik Pokrajinskog odbora te stranke. Poslanik je bio od 2008. a u julu 2015. isplivalo je da se viđao sa “plejboj” zečicom Slobodankom Tošić, osumnjičenom za učešće u pet ubistava i milionske pljačke.

- Ma priznajem da je poznajem, ali nismo bili u vezi. Tek kada je uhapšena sazano sam ko je – pravdala se mlada perjanica Vuka Draškovića, rodom iz Sombora.

U tadašnjem skupštinskom sazivu bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove. I kasnije je ostao poslanik, dok nije prešao po druge skute. Tada je provaljen da je novac za put uzimao iz skupštinske kase. Kako je iz Sombora, od 2016. do 2020. naplatio za gorivo 2,3 miliona dinara. Međutim, prema podacima iz Katastra nepokretnosti, Gojković je od 2018. godine vlasnik dvosobnog stana na Voždovcu, nedaleko od fudbalskog stadiona Crvene zvezde. Za CINS je objasnio sa je stan nasledio od tetke i teče i da samo povremeno svraća, jer sa porodicom živi u Somboru.

Na poslednjim izborima 2020. nije ušao u skupštinu jer je POKS-u nedostajalo nekoliko hiljada glasova da pređu census.

A onda je nedavno Gojković izbačen iz POKS-a, mada on to negira jer “ne mogu da ga izbace”.

Zato je je u nedelju, na vanrednoj Izbornoj skupštini POKS-a u Topoli, sa svojim istomišljenicima izabrao drugo rukovodstvo pokreta, a za predsednika ponovo izabrao – sebe. Pa bio je jedini kandidat i dobio je 461 glas.

S druge strane, mediji su u početku pisali da iza Gojkovićevog izbacivanja stoji Jelić. Kumovi svakako imaju iskustva u cepanjima. Kasnije, u prvi plan je isplivao Dražin unuk Vojislav Mihailović, koji je u nedelju (dan posle Gojkovićeve skupštine) izabran za predsednika POKS-a.

Da li je i taj Jelić, eks predsednik Gradskog odbora SPO (kad je Gojković bio šef Pokrajinskog odbora) ima veze sa SNS-om? Ne znamo, ali njegov funkcije možda kriju, kao i podataka da je sa Gojkovićem bio na listi SNS-a a ne POKS-a. Da nabrojimo:

  • 2010-2012. gоdinе - dirеktоr ЈKP "Nоvоsаdskа tоplаnа“;
  • Тоkоm 2012. gоdinе - dirеktоr ЈP "Zаvоd zа izgrаdnju grаdа“, а zаtim dirеktоr ЈKP “Vоdоvоd i kаnаlizаciја“. Bio je član člаn Uprаvnоg оdbоrа ЈKP "Put“ Nоvi Sаd, člаn UO ЈKP “Vоdоvоd i kаnаlizаciја“ Nоvi Sаd, prеdsеdnik UO “Pаnоnskа bаnkа” а.d. Nоvi Sаd, člаn UO ЈP “Srbiјаgаs“ а.d. Nоvi Sаd, člаn UO ЈP “Kulа gаs“ Kulа, člаn UO KK “Vојvоdinа“ Nоvi Sаd, člаn UO FK “Nоvi Sаd“, člаn Pоslоvnоg sаvеtа “АIK bаnkа“ а.d. Niš, a sada je člаn Odbоrа dirеktоrа “Еnеrgiја NS“ а.d. Nоvi Sаd. Dоbitnik je nаgrаdе Kаpеtаn Мišа Аnаstаsiјеvić zа nајbоlјеg mеnаdžеrа u 2011. gоdini u јаvnо-kоmunаlnоm sеktоru;
  • Оdbоrnik u Skupštini grаdа Nоvоg Sаdа оd 2008. dо 2010. gоdinе.
  • Zа pоmоćnikа grаdоnаčеlnikа zа kоmunаlni sistеm i еnеrgеtiku postavlјen је 2013. gоdinе. Od 2014. godine obavlja funkciju člana gradskog veća Novog Sada zaduženog za oblast obrazovanja.
  • Član Upravnog odbora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.
  • I za kraj, potpredsednik je u novom POKS-u čiji je lider Mihailović. Mediji navode da je pred dolaska Miloša Vučevića na vlast u Novom Sadu vozio “dačiju” a sada džipa, kao i da je živeo u stančiću a sada u vili.

Biografije ponešto i govore.

Ali, jedno je samo sigurno. I to obe strane potvrđuju:

Idemo na izbore i to pod komandom Miloša Jovanovića, lidera Demokratske stranke Srbije, i koalicije NADA koju je oformio.

BONUS VIDEO: OPASAN INTERVJU: DRŽAVA NAM SE RUŠI!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR