Glas Javnosti

KOSOVSKO PITANJE U NJUJORKU: Vučić na zasedanju Generalne skupštine UN

Politika
Autor: Glas javnosti

Posle neuspeha sastanaka u Briselu, aktivnosti oko rešavanja kosovskog pitanja sele se u Njujork i to u sedište Ujedinjenih nacija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od juče boravi u Americi, gde će učestvovati na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, a u četvrtak će se obratiti učesnicima.

Tokom boravka u Njujorku predsednik će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, predsednikom Švajcarske Konfederacije Alanom Berseom, predsednikom Republike Koreje Jun Sok-Jolom, predsednikom Republike Surinam Čandrikapersadom Santohijem, potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem, kao i mnogobrojnim zvaničnicima zemalja učesnica na zasedanju GS. Vučić će prisustvovati i prijemu koji za učesnike GS priređuje nemački kancelar Olaf Šolc.

Planiran je i odvojen susret Vučića sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kao i neformalni ručak za lidere Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja.

Novi zamah u dijalogu, odnosno uključivanje Amerike, najavio je Lajčak koji priznaje da se nadao boljem ishodu u Briselu.

Vučić se iz Njujorka oglasio na svom Instagram profilu.

- Sa prijateljima i drugim liderima regiona i šire. Okupili smo se u Njujorku kako bismo na UNGA78 razmenili mišljenja o najvažnijim pitanjima današnjice i mogućim rešenjima za neke od gorućih problema.

- Ovo je, takođe, izuzetna prilika da se i glas svih nas sa Zapadnog Balkana čuje jače i bolje. Očekujem veliki broj sastanaka sa kolegama sa svih kontinenata, sa kojima ću razgovarati o jačanju saradnje, obnavljanju nekih starih, tradicionalnih partnerstava i građenju novih - napisao je predsednik na svom zvaničnom Instagram profilu.


Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR