Glas Javnosti

Косовски министар иностраних послова Беџет Пацоли тврди да цркве на Косову нису само српске

Politika
Autor: Глас јавности / ТАНЈУГ / од 29.08.2018.

Наиме, Пацоли је у данашњем обраћању у Председништву ЕУ у Бечу рекао да, на пример, у цркви у Дечанима, како каже, постоји доказ да су је градили заједно Срби и Албанци.

Додао је да је и његова породица била раније православне вере, указујући да не треба делити грађане по вери или пореклу.

„Од проглашења независности није било кривичних дела Албанаца према Србима. То показује да се поштују Срби и Албанци. Ја живим у Чаглавици, немам никакав проблем са Србима“, казао је Пацоли.

Најавио је да ће идуће године Приштина поново поднети захтев за чланство Косова у Унеско, преноси Танјуг.

„Потребно је да будемо чланице у међународним организацијама које су нам важне“, објаснио је он.

Бушати: Надамо се међусобном признању у процесу дијалога

Министар спољних послова Албаније Дитмир Бушати се нада да ће дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа бити окончан споразумом о, како каже, међусобном признању и правно обавезујућим споразумом.

"Важно је охрабрити процес који ће се, надамо се, завршити споразумом о међусоном признају и правно обавезујућим споразумом, што ће обезбедити већу демократску стабилност у нашем суседству", каже Бушати.

Дитмир Бушати је уочи неформалног скупа шефова дипломатија ЕУ и земља кандидата у Бечу поручио да је важно да се охрабри наставак дијалога председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија, уз посредовање ЕУ.

"То је болан и деликатан процес", поручио је Бушати.

Шеф албанске дипломатије каже да је важно да се размотри и досадашњи ангажман обе стране у процесу дијалога и да се види шта је примењено, посебно у области енергетике, повезивања, признавања диплома и роминг тарифа.

"Све су то ствари које држе у својеврсном 'лимбо стању' не само Србију и Косово већ и цео регион", каже Бушати.

Додао је да је важно и да се кроз процес дијалога потврде основни принципи и ангажман евроалтлантске породице у региону.

Димитров: Само европски Балкан је стабилан Балкан

Шеф дипломатије Македоније Никола Димитров каже да је једина одржива визија стабилног Балкана она у којој је Балкан део ЕУ.

"Често се мисли о региону као о периферији Европе, а Балкан је заправо окружен земљама чланицама", каже Димитров.

Шеф македонске дипломатије је са неформалног састанка министара спољних послова ЕУ и земља кандидата у Бечу поручио да су у региону решена скоро сва отворена притања, а да је последњи пример за то решавање спора око имена између Грчке и Македоније.

"Има смисла у убрзању и ревитализацији процеса проширења. Боље је и мање скупо за Европу да инвестира и од региона, уз нашу помоћ, направи европски регион, него да игнорише регион, што би било много скупље", поручио је Димитров.

Он је нагласио да су земље Западног Балкана чврсто решене да успеју у процесу евроинтеграција додавши да је "у чекању изгубљена читава генерација".

Глас јавности / ТАНЈУГ / од 29.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR