Glas Javnosti

"Косово и Каталонија нису за поређење, Шпанија је већ 40 година демократска држава; До краја ове године се очекује решење за КиМ"

Politika
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 17.05.2018.

Истраживач са шпанског краљевског института "Ел Кано" Салвадор Љуадес оценио је да случајеви Косова и Каталоније не могу да се пореде.

"Између Косова и Каталоније постоји пуно разлика. То што се догодило у Југославији деведесетих и почетком двехиљадитих нема никакве везе са Шпанијом и њеним односом према Каталонији. Шпанија је демократска земља ево већ 40 година и у тој земљи Каталонија и каталонске власти имају велики степен аутономије", рекао је Љуадес.

Он је у интервјуу који преноси портал Аутономија, казао да Шпанија са "тврдим" ставом око непризнавања Косова "не помаже ни решењу проблема ни себи самој".

Коментаришући могуће сценарије о односима Косова и Србије, Љаудес је оценио да ће разговори ићи тешко и да највероватније неће довести до пуног признања између Београда и Приштине.

"Очекујем да ћемо у периоду од краја ове до јуна идуће године видети некакав споразум између Србије и Косова. То неће бити лако постићи, али није немогуће. Мислим да ће ићи даље од статуса кво и да неће подразумевати било какву размену територија", изјавио је он.

Према његовим речима, актуелна Европска комисија је "амбициозна када је у питању Балкан, и то не само зато што ускоро одлазе са функција, већ и зато што сада присуствујемо великој геополитичкој игри која се игра на Западном Балкану".

Русија је веома активна, што може да буде проблем за Европску унију, а ту су и Турска, Саудијска Арабија, па чак и Кина", навео је Љуадес.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR