Glas Javnosti

KORUMPIRANI EULEKS I NE ČUVA SVEDOKE: Albanac u Hagu u procesu protiv Tačija ogolio mehanizam delovanja terorističke tzv. "ovk"

Politika
Autor: Glas javnosti

Vaše mere zaštite važe samo u ovoj sudnici, ne i u stvarnom životu, izvan ovih zidova!

Ovu rečenicu, pre nešto više od decenije, pred Tribunalom u Hagu izgovorio je Šefćet Kabaši u trenutku kada je trebalo da svedoči u procesu protiv nekadašnjeg lidera tzv. oslobodilačke vojske kosova Ramuša Haradinaja, koji se teretio za 22 ubistva Srba, Roma i Albanaca. Ovih dana, video-linkom iz inostranstva, uključio se u slučaj koji se vodi pred Specijalizovanim sudom za zločine na Kosovu i Metohiji protiv zločinca Hašima Tačija i ponovio isto, samo preciznije:

- Bio je to organizovani kriminal kada saznaju ko je svedok, a pogotovo ako je svedok bio deo OVK kao ja. Ti zločini nikada nisu prestali, ni kada su došli Euleks i kosovska policija. Nisu intervenisali da se zaustave zločini. To su najkorumpiranije ustanove, moram to da kažem. To je istina. Mere zaštite su bile beskorisne.

U slučaju Haradinaja, nekadašnji stražar u logoru Jablanica je zbog toga što je odbio da svedoči i nepoštovanja suda bio u zatvoru, ali je razmišljao kao i mnogi očevici i potencijalni svedoci - bolje zatvor nego smrt. Bio je i ranije na listi svedoka u procesu protiv Fatmira Ljimaja, i tu je "vrdao", pominjao samo delimično šta se dešavalo, i na kraju - oslobođeni su i Haradinaj i Ljimaj. Kabaši je u "Tačijevoj" sudnici svedočio da mu je bilo naređeno da ubije trojicu Albanaca koji su bili "nelojalni" OVK. Rekao je da je odbio.

Sada je, pak, svima jasno ono na šta je Srbija bezbroj puta ukazivala, a to je da su svedoci bili glineni golubovi, da su mnogi ubijeni, a da su naočigled celog sveta ubice - oslobođene. U presudama piše da je utvrđeno da su postojale žrtve, ali da se zbog nedostatka dokaza zločini nad njima ne mogu povezati sa optuženima.


Foto: Jutjub

Advokat Zoran Živanović, koji je bio učesnik procesa pred Tribunalom u Hagu, rekao je da je zastrašivanje svedoka bila javna tajna, da su mnogi oslobođeni i da sada ne može da se uradi ništa.

- I ti rokovi koji su postojali za eventualnu reviziju slučaja su istekli. Oni su na slobodi, mnogi od njih su bili vrlo uticajni političari na KiM u prethodnom periodu. Strašno je što je ljudima tog profila tako nešto dozvoljeno. Poznato je da su mnogi svedoci stradali. Sećam se svedoka koji se sad pojavio i kod Tačija kada je rekao da zaštita svedoka ne znači ništa izvan ovih zidova - rekao je Živanović za "Novosti".

Od više od 300 svedoka, koliko je Specijalizovano tužilaštvo za zločine na KiM prijavilo, ogromna većina je zaštićenog identiteta. I pored toga, pokušavaju da ne svedoče. Upravo zbog zastrašivanja svedoka, Tačiju, ali i Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju, koji se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, te najmanje 102 ubistva je produžavan pritvor nekoliko puta. Inače, srpske bezbednosne službe su mnogo puta upozoravale na stradanja svedoka, a u slučajevima Haradinaj i Ljimaj, pominjalo se da ih je, pod sumnjivim okolnostima, nestalo čak 40.
 


Tako je Iljir Seljimaj ubijen je 14. marta 2003. godine, vatrenim oružjem u zasedi u blizini Peći, kod sela Pobrđe. Sa njim je ubijena i Ferida Seljimaj, supruga njegovog brata. Prema informacijama naših bezbednosnih službi Seljimaj je trebalo da svedoči u Hagu. Smailj Hajdaraj ubijen je na raskrsnici u mestu Vitomirica kod Peći, 17. februara 2002. godine.

Iste godine smaknuti su Bekim Mustafa i Avni Eljezaj, a godinu kasnije tri člana porodice Zemaj. U Podgorici je 2007. godine pregažen Kujtim Beriša, jedan od ključnih svedoka u slučaju Haradinaj, a kako su mediji pisali, baš u danu kada je likvidiran kod njega je bio u poseti predstavnik jedne međunarodne institucije u vezi sa svedočenjem.



Iz Tribunala u Hagu su i pored svega, nekoliko puta govorili da su ponosni na zaštitu svedoka, iako su u nekoliko presuda sudije pomenule da su svedoci bili pod jakim pritiskom. 

LICE "PRIRODNO" OTEČENO

Svedok Đerđ Dedaj izjavio je pre nedelju dana da je zbog svog svedočenja na suđenju Tačiju "dobijao uvrede i da neko plaća ljude da ga napadaju zbog izjave koju je dao".

On je tokom saslušanja više puta ponovio da mu tužilaštvo ugrožava život time što od njega traži da svedoči u Hagu, tvrdio je da se kaje i da se ograđuje od sopstvenih izjava u kojima je Tačija optužio za pritvaranje i zlostavljanje. U sudnici je emitovan snimak konferencije za novinare održane na dan Dedajevog puštanja na slobodu. Videlo se da mu je lice otečeno, a ruka povređena.

- Da li je vaše lice na tom snimku otečeno od povreda? - pitao ga je Tačijev advokat Luka Mišetić.

- Moje lice je takvo, kakvo je - odgovorio je svedok. - Ruku sam povredio, jer sam pao u šumi.

Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR