Glas Javnosti

KONAČNO SE OGLASILI: Srpske stranke sa Kosova i Metohije protiv učešća Srba u popisu stanovništva

Politika
Autor: Glas javnosti

Sve srpske stranke sa Kosova i Metohiji protive se učešću Srba u popisu stanovništva, koji počinje danas, jer smatraju da nije trenutak da se učestvuje u tom procesu dok se nad pripadnicima srpskog naroda vrši insistucionalno nasilje, dok im se krše ljudska prava i otimaju sve ingerencije.

U odvojenim saopštenjima, Srpska lista, Partija kosovskih Srba, Srpska demokratija i Srpski narodni pokret, pozvale su na odlaganje popisa.

Srpska lista poručila je u saopštenju da, imajući u vidu višegodišnju represiju kosovskog premijera Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu, srpski narod neće učestvovati u popisu stanovništva.

"Imajući u vidu višegodišnju represiju režima Aljbina Кurtija nad našim narodom na Кosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa ovih prostora, želimo da jasno poručimo Aljbinu Кurtiju i onima koji ga podržavaju da srpski narod neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu u njegovoj organizaciji kojim želi da potvrdi svoj sramni uspeh u proterivanju Srba", naveli su iz Srpske liste.

Kako su dodali, učestvovanje u popisu bilo bi najveće poniženje za Srbe.

"Učestvovanje u procesima koje organizuje Кurti bilo bi najveće poniženje za naš narod u trenutku kada je taj isti Кurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sever Кosova i Metohije, zabranio vakcinaciju i dopremanje lekova, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije, ukinuo sve postignute sporazume i njima garantovana prava srpskom narodu, zabranio srpsku štampu, ukinio odgovornost za upucavanje Srba, i srpske dece, nasilni nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama, izvršio praktično ukidanje srpskog pisma na javnim mestima i saobraćajnim znacima", dodali su iz Srpske liste.

Pored toga, ističu iz Srpske liste, Кurti želi da ovim popisom dodatno napadne Srbiju sa zahtevima za ratnu odštetu, što dodatno odvraća svakog Srbina da bude deo ovog procesa.

"Pozivanje na nekakvu pravnu obavezu i poruke koje su klasični zastrašivanje je krajnje licemerno od režima koji ne pogazio sve pravne akte progoneći Srbe i neće uroditi plodom", naglasili su. 

Iz Srpske liste su podsetili da Srbi na Kosovu više od 4.000 dana čekaju formiranje Zajednice srpskih opština što je obaveza po Briselskim sporazumima ali i odluka njegove skupštine u Prištini.

"Po kom zakonu se desetine Srba nalaze u kazamatima bez prava na pravični suđenje ili bar odbranu sa slobode? Pozivanje na pravo onih kojima zakon leži u topuzu je uvreda za svakog poštenog i časnog čoveka, koji bi se zapitao koji zakon dozvoljava da onaj koji ne pucao i pokušao da ubije srpske dečake u Gotovuši na Badnji dan može slobodno da šeta bez ikakve kazne za svoj zločin", upitali su iz Srpske liste.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da, kako navode, prestane da svojim ćutanjem podržava progon srpskog naroda i skriva se iza “razumevanja” i skromnih, anemičnih saopštenja.

"Popis u ovim okolnostima svakodnevne represije nad našim narodom i bez povratka 250.000 raseljenih bi bila čista legalizacija etničkog čišćenja koje je sprovedeno nad našim narodom od 1999. godine do danas. Možda Кurtiju i vama to ne smeta, i možda vi imate silu na raspolaganju, ali srpski narod neće prihvatiti da bude saučesnik u toj prljavoj raboti", poručili su iz Srpske liste.


(Foto: Jutjub)

Iz Partije kosovskih Srba, čiji je lider Aleksandar Jablanović, poručuju da je popis neprihvatljiv i da dolazi u politički i bezbednosno najizazovnijem i najnepovoljnijem vremenu za Srbe na Kosovu, zbog čega sunarodnike zovu na bojkot tog procesa.

Podsećaju da je veliki broj Srba zbog, navode, montiranih optužnica, pretnji i terora Vlade Kosova i akcija specijalne jedinice Kosovske policije, prinudjeno da privremeno, sa porodicama, napusti svoje domove, dok je na severu i dalje na snazi odluka o "specijalnoj antiterorističkoj operaciji".

Uvereni su da, uz potpunu neinformisanost građana o popisu, institucije Kosova nisu sposobne da sprovedu taj proces na valjan način.

"Zbog ovih i mnogih drugih negativnih procesa izazvanih jednostranim potezima Vlade Kosova, ne ostaje nam drugi izbor već da pozovemo naše sugradjane Srbe da bojkotuju popis, ne ustupaju nikakve podatke popisnim timovima, u potpunosti izbegnu i ignorišu sve radnje vezane za popis stanovništva", poručuju iz ove partije.

Ocenjuju i da ovo nije popis stanovništva, već želja Aljbina Kurtija da proveri uspeh svoje represivne politike prema Srbima i vidi u brojevima koliko Srba je uspeo da protera od 2021 godine.

U Srpskoj demokratiji, partiji koju predvodi Aleksandar Arsenijević navode da ne mogu i ne žele građanima da ospore njihovu građansku dužnost, ali ističu da neće podržati popis i predlažu da se taj proces odloži "za neka bolja i normalnija vremena".

Naglašavaju da nije vreme da se narod iz srpske zajednice popisuje kada postoji problem sa odlukom Centralne banke Kosov, odnosno sa ukidanjem platnog prometa u dinarima, kao i s obzirom na to da u ovom trenutku većinu popisivača, u većinski srpkim sredinama - ne čine Srbi.

"Nije vreme za popis kada imamo ozbiljan odliv našeg naroda sa Kosov, usled institucionalnog nasilja koje kao Srbi trpimo već duže od dve godine. Nije vreme da se učestvuje na popisu kada je poverenje u kosovske institucije od strane našeg naroda nepostojeće ", napominju u ovoj stranci.

Posebno ističu da nije vreme za učešće u popisu jer su uvereni da je pokušaj vlasti u Prištini da Srbe, pre formiranja Zajednice srpskih opština, malverzacijama svedu na broj statističke greške, što bi zatim upotrebili kao argument za neosnivanje ZSO.

"Nije vreme da se popišemo u trenutku kada nam ionako kao narodu otimaju sve ingerencije i krše sve mehanizme zaštite", jasni su u ovoj stranci.

Saglasni su i u Srpskom narodnom pokretu, koji vodi Milija Biševac, smatrajući da je "apsolutno neprihvatljivo ulaziti u takav proces u ovom trenutku".


"Usled jednostranih odluka, raspoređivanja specijalnih jedinica na severu Kosova, zabrane dinara i ugrozavanja egzistencije, a bez realne nade za bolje sutra, smatramo da je ovaj momentum apsolutno neprihvatljiv da bi se popis sproveo u sredinama u kojima živi naš narod", poručuju iz ovog pokreta.

Napominju i da su svakodnevno maltretiranje, provokacije i progon kroz montirane sudske procese i neosnovane optužnice, dovele do toga da svakodnevno sve veći broj građana srpske nacionalnosti napušta Kosovo.

"Uslovljavanjem da će svi koji bojkotuju popis biti kažnjavani, jasno se naglašava da vlast u Prištini želi da nastavi sa represijom i nasilnim postupanjem što je jasan pokazatelj da žele da se većina naših građana koji su su bili primorani da napuste svoja ognjišta i nisu bili u mogućnosti da izvade lična dokumenta ne popiše pa time izgubi svako pravo na povratak i zaštitu uzurpirane imovine", stoji u saopštenju.

Zato i Srpski narodni pokret zahteva da se odluka o popisu stanovništva suspenduje i sam proces popisa odloži:

"Sve dok se kroz dijalog u Briselu ne postigne kompromis po pitanju formiranja ZSO, povratka naših sugrađana, i dok se ne vrati funkcionalnost institucija i prekine sa kršenjem osnovnih ljudskih prava srpskom narodu".

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR