Glas Javnosti

KO SVE SEDI U SKUPŠTINI: Ujedinjeni preletači Srbije u SNS i opozicionim poslaničkim klupama

Politika
Autor: Glas javnosti

Kada je prekjuče objavlejno da su dr Goran Cvetanović i novinar Dragana Sotirovski među novim gardonačelnicima vladajuće partije sa juga Srbije javnost je pomalo bila iznenađena. Ali od kad je sveta i veka ljude opijaju vino i vlast. A oni koje zavole vlast ili imaju želju da učestvuju u raspodeli kolača od iste, spremni su da promene i uverenja i partiju kako bi se te vlasti domogli.

Pored bivše predsenice Skupštine Maje Gojović, čije je menjanje stranaka legendarno u redovima vladajuće partije ima još sličnih primera.

Maja Gojković je na prvim parlamentarnim izborima bila članica Narodne radikalne stranke Veljka Guberine, a ta stranka se potom utopila u Srpsku radikalnu stranku. Kao kandidatkinja radikala, izabrana za gradonačelnicu Novog Sada, da bi u martu 2008. godine novosadski odbor SRS-a saopštio da Maja Gojković više nije članica stranke.

Nakon raskola u SRS-u i odvajanja Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića u Srpsku naprednu stranku, spekulisalo se da će im se i ona pridružiti. Njen odgovor na to bio je osnivanje nove stranke - Narodne partije.

Umetnost preletanja

Sa Demokratskom strankom Srbije (DSS) i Novom Srbijom (NS) krajem 2008. potpisala deklaraciju o zajedničkom političkom delovanju.

Iz Unije regiona Srbije Mlađana Dinkića, kojoj je Narodna partija prišla, najavila je "veliki povratak u srpsku politiku". Na izborima maja 2012. nastupila je na listi URS, ali je već u junu njena partija isključena iz članstva, jer je pregovarala sa DS o formiranju Vlade Srbije bez znanja ostalih članica URS. I pored toga, podržala je Vladu Srbije koju su formirali SNS-SPS-URS. 

Iako je početkom decembra 2012. godine obavestila javnost da Narodna partija, čiji je ona osnivač i predsednica, kolektivno pristupa SNS, to se nije dogodilo. Naime, Maja Gojković je postala članica Predsedništva SNS, ali je NP koja je u Skupštinu ušla na listi URS nastavila da prima sredstava iz budžeta.

I Joška Broz koji je poslanik u novom skupštinskom sazivu ima ne malu istoriju promena partijske knjižice.

Na parlamentarnim izborima 2003. godine bio je na čelu političke koalicije koja se sastojala od četiri stranke: Radnička stranka Jugoslavije, Ekološka stranka Vojvodine, Srpska nacionalna socijalistička stranka radnika, nezaposlenih, umirovljenika i seljaka, Jugoslovenska stranka dobre volje.

Preletanje s pedigreom

2009. godine, postao je potpredsednik Komunističkoj partiji Srbije - Veroljub Nedeljković,

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine predsednik Komunističke partije Josip Joška Broz bio je kandidat svoje partije za narodnog poslanika u okviru koalicione izborne liste Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije i ovaj put je ušao u Narodnu skupštinu Republike Srbije. Na funkciju narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije stupio je 3. juna 2016. godine, a na poslaničkoj klupi je i u novom sazivu.

Tu je i poslanik SNS-a iz Zaječara diplomirani farmaceut Dragana Branković Minčić direktor zdravstvene ustanove Aporeka “Zaječar”. Već 1996. bila je članica JUL-a, zapošljava se i vrlo brzo postaje šef smene, pa upravnica Centralne apoteke u Zeječaru. Posle politčkih promena 2000. prelazi u G17+, a od 2004 je na mestu direktora apotekarske ustanove Zaječar. Kako je propsima predviđeno da direktor može imati dva mandata ubrzo prelazi u SPS i posle isteka dva mandata 2012. ostaje do danas u VD funkciji.

Oduvek je dobro sađivala sa svim vlastima od Saše Mirkovića do Boška Ničića. Na junskim izborima bila je među pet kandidata SNS iz Zaječarskog i Borskog okruga, a do 3. avgusta i narodni poslanik.

Opozicioni preletači

I među političarima koji nisu na vlasti ima sličnih primera.

Marinika Tepić aktivna članica u Ligi socijaldemokrata Vojvodine posle vanrednih parlamentarnih izbora marta 2014. godine prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine izabrana je za narodnu poslanicu na listi Saveza za bolju Srbiju, koji su činile LDP, SDS i LSV. U aprilu 2017. pristupila je Novoj stranci. Od kraja maja 2018. godine članica je Kluba samostalnih poslanika u Skupštini Srbije, a u martu 2019. postaje šefica tog poslaničkog Kluba.

 U aprilu 2019. godine postaje potpredsednica novoformirane Stranke slobode i pravde, na čijem je čelu Dragan Đilas.

Vladan Glišić bio je saradnik Srpskog sabora "Dveri" od 2001. godine, a aktivno uključen u rad ove organizacije od 2003. godine.

U novembru 2015. osnovao je novi politički pokret "Narodna mreža". Aleksandar Šapić u julu 2018. postaje predsednik novoformirane stranačke organizacije Srpski patriotski savez – SPAS, a Glišić je član Predsedništva. 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR