Glas Javnosti

KO JE 'NAŠ' A KO 'NJIHOV'? Svađe i raskoli u DSu se nastavljaju, a IZBORI U SUBOTU!

Politika
Autor: Glas javnosti

Izbori za novog predsednika Demokratske stranke održaće se u subotu, a jedini kandidat je dosadašnji član Glavnog odbora DS i bivši ministar Branislav Lečić. Ove izbore ne priznaju Zoran Lutovac i sadašnje rukovodstvo stranke.

Na izborima će glasati 4.500 članova koji su u prethodnim nedeljama uplatili članarine. Kandidati za potpredsednike biće Dragoslav Šumarac, Vojislav Janković, general Petar Radojičić, Jovana Jovanović i Milica Slijepčević.

Lečić je prethodnih nedelja vodio unutarstranačku kampanju, obilazio opštinske odbore i predstavljao im svoj program. Na prvom mestu isticao je beskompromisnu borbu za Evropsku uniju, koja podrazumeva decentralizaciju i demokratizaciju u svakom segmentu društva, usaglašavanje politike sa EU, kao drugu tačku - rešavanje nacionalnog pitanja koje vidi u okviru EU, a kao treću jednakost, odnosno slobodu i jednake šanse za sve.

Upitan da prokomentariše izjavu sadašnjeg predsednika stranke Zorana Lutovca da taj deo DS želi na silu da preotme stranku i pretvori je u koalicionog partnera Aleksandra Vučića, Lečić je kazao:

- Ako se Lutovac odluči da ove tačke koje smo rekli sprovede u delo, dobrodošao je u ovaj tim. Ako se Vučić odluči da isto to sprovede u delo, onda ne da sam "vučićevac", nego sam apsolutno - za - rekao je Lečić, uz opasku da sumnja da će to Vučić učiniti i dodao da se DS bori protiv toga da vlast čini jedan čovek.

Ovi izbori otvoriće nove podele i trvenja unutar stranke. Naime, kako nakon svakih izbora u državi slede i izbori u DS, a aktuelni predsednik Zoran Lutovac ih nije raspisao, to je učinila struja koja se nalazi na drugoj strani u odnosu na njega. Posle sednice Glavnog odbora održane u Madlenijanumu, formiran je Organizacioni odbor za održavanje izbora na čije čelo je izabrana Vida Ognjenović, a istog dana pristupilo se organizaciji izbora.

U DS tako danas postoje dve struje. Jedna koja organizuje izbore i druga koju predvodi Lutovac i koja je odavno najavila da rezultate izbora neće priznati. U međuvremenu, Lutovčev Izvršni odbor iz članstva u stranci izbacio je četvoricu istaknutih funkcionera - Balšu Božovića, Radoslava Milojičića, Slobodana Milosavljevića i kandidata za predsednika - Branislava Lečića. Tako se došlo u situaciju da dve strane ne priznaju odluke one druge i da se praktično za prvog čoveka stranke kandiduje neko ko više nije njen član.

Foto: Tanjug

Ostaje da se vidi kako će se ova situacija pravno razrešiti, odnosno hoće li struja koja organizuje uspeti da preuzme stranku.

Koji su pravni potezi nakon održavanja izbora?

Nakon što se izbori održe, a članovi izaberu novog predsednika, u roku od sedam dana zakazuje se skupština DS koja verifikuje mandate novom predsedniku i potpredsednicima. Posle toga, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave predaje se rešenje o izmeni pravnog zastupnika stranke, prilažu se svi prikupljeni potpisi, dokazi da su izbori održani, kao i skupština stranke - ko je zakazao, kada, ko je učestvovao... Strana koja ne bude zadovoljna odlukom Ministarstva može da se žali Upravnom sudu.

Lečić: Lutovac je više član SZS nego DS

Govoreći o mogućnosti da druga strana ne prihvati rezultate izbora, Branislav Lečić je nedavno rekao "da nema druge strane kada odlučuju članovi".

- Naše razlike nisu lične već političke. Prvi ne bih imao ništa protiv ni danas da podržim Lutovca ukoliko bi se on odvažio da posle dve i po godine podrži politiku Demokratske stranke. Ne možete se ponašati više kao član Saveza za Srbiju nego kao predsednik Demokratske stranke - rekao je Lečić.

Foto: Printscreen

Lutovac: Oni su Vučićevo Lutkarsko pozorište

Zoran Lutovac je izjavio da nikakvi izbori u DS-u nisu raspisani za 26. septembar, kako je najavila frakcija u sukobu sa rukovodstvom, i "nikakvo rukovodstvo na tim izborima neće biti izabrano".

- Lečić, koji je ubedljivo izgubio na unutarstranačkim izborima 2018. godine, pristao je da igra glavnu ulogu u amaterskoj predstavi lutkarskog pozorišta Aleksandra Vučića - naveo je Lutovac nedavno.

(Glas javnosti: Blic.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR