Glas Javnosti

KO JE HAŠIM TAČI: Od komandanta OVK do uglednog političara, između TRGOVAC DROGOM I LJUDSKIM ORGANIMA (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Hašim Tači, protiv kojeg je Specijalizovano tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu, pred sudom bi mogao da se nađe posle više od dve decenije od zločina.

Tači, trenutno predsednik samoproglašenog Kosova, nastalog i na zločinima njegove tzv. OVK, u poslednje vreme je čak podigao aspiracije i aktuelizovao "ideju" pripajanja Preševske doline tzv. Kosovu.

On je tokom sukoba na Kosovu i Metohiju ''90-ih godina bio jedan od lidera tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Posle završetka osnovnih studija na Filozofskom fakultetu u Prištini školovanje je nastavio na Univerzitetu u Cirihu, i tamo se, prema dostupnim podacima na internetu, pridružio političkoj emigraciji kosovskih Albanaca, te osnovao organizaciju Narodni pokret Kosova.

Veruje se da je ova organizacija formirala tzv. Oslobodilačku vojsku Kosova.

Bio komandant Dreničke grupe koju je osnovao Adem Jašari

Početkom 1993. godine Tači je postao član užeg kruga rukovodstva tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, a njegove aktivnosti su se svodile na naoružavanje kosovskih Albanaca u tadašnjoj AP Kosovo i Metohija.

Bio je komandant Operativne zone OVK u Mališevu, te član Dreničke grupe koju je osnovao Adem Jašari, a učestvovao je u različitim napadima na policiju na Kosmetu tih godina.

Okružni sud u Prištini ga je u odsustvu osudio na 10 godina zatvora, zbog terorističkih aktivnosti koje je sprovodila OVK, sledeće godine raspisana je poternica za njim, a 2003. godine proširena je zbog sumnje na počinjenje genocida.

Uprkos tome, Tači je 1999. godine bio deo pregovaračkog tima kosovskih Albanaca tokom pregovora u Rambujeu, a zapadne diplomate su ga doživljavale kao „jedini glas razuma“ unutar OVK, jer je pokazao spremnost da se prihvati autonomija Kosova unutar Srbije, za razliku od ostalih pobunjeničkih vođa koji su odbacili svaki predlog koji nije podrazumevao nezavisnost.

Prema pojedinim tvrdnjama, koje, zbog nedostatka dokaza nisu nikada prerasle u krivične prijave, Tači je duboko povezan ne samo sa rartnim zločinima, već i nizom kriminalnim radnji.

Tako je, u vreme kada je bio vođa OVK “Vašington post“objavio tekst u kome se navodi da se „OVK finansira novcem stečenim krijumčarenjem heroina i kokaina u zapadnu Evropu“.

Od 1994. do 1999. godine je bio politički lider OVK, a nakon toga postao predsednik DPK.

DPK je, 2001. godine pretrpela veliki poraz na prvim samostalnim izborima, a strani analitičari su ovaj poraz protumačili kao posledicu raskola između političkih lidera i vrha kriminalnih organizacija nastalih iz rukovodstva bivšeg OVK.

Nemačka obaveštajna agencija ima podatke o njemu i Haradinaju

Prema tajnom izveštaju Nemačke obaveštajne agencije (BND) koji je kasnije objavljen, današnji politički lideri Hašim Tači i Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) su upelteni u organizovani kriminal ne samo na Kosovu, nego na širem području Jugoistočne Evrope.

U tom izveštaju BDN je naveo Tačija kao glavnog rukovodioca kriminalne mreže koja deluje širom Kosova.

U izveštaju koji je 15. decembra 2010. godine Dik Marti dostavio Savetu Evrope navodi se da je Tači bio lider Dreničke grupe, koja je vadila organe srpskim zarobljenicima i prodavala ih na crnom tržištu.

Bi-Bi-Si je nakon toga objavio da su došli u posed nacrta dokumenta Saveta Evrope u kome je Tačijevo ime pomenuto čak 27 puta.

Umešan u trgovinu drogom i ljudskim organima

Prema njihovim izveštajima bivši komandanti OVK, uključujući i Tačija, sumnjiče se za ozbiljna kršenja ljudskih prava, između ostalog, trgovinu drogom i ljudskim organima.

Ipak, Dik Marti se 2011. godine ogradio od svega što su mediji objavili, te izjavio da njegov izveštaj nikada nije direktno uključivao Hašima Tačija.

Tačijeva DPK je na izborima 2007. godine osvojila ubedljivu pobedu, da bi već sledeće godine Kosovo jednostrano nezavisnost od Srbije, a Tači posao prvi premijer samoproglašene države.

(Izvor: B92)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR