Glas Javnosti

Ko je američki patriota srpskog porekla Džon Jovanović koji je podigao prašinu u Srbiji?

Politika
Autor: Glas javnosti

Amerikanac srpskog porekla Džon Jovanović, postao je direktor DFC-a i momentalno privukao veliku paćnju domaće javnosti, kako zbog srpskih korena, tako i zbog braka sa poznatom i atraktivnom voditeljkom.

Pored uspešne karijere, pažnju javnosti Džon privlači i zbog braka sa poznatom televizijskom voditeljkom i autorkom Defane Oz.

Na konferenciji za medije Jovanović je opisan kao američki patriota, koji je ponosan na svoje korene. U izjavi za medije u Palati Srbija, Jovanović je srpskom jeziku istakao da je imenovanje na mestu direktora kancelarije DFC dobio veliku odgovornost, opisujući svoje buduće radno mesto kao priliku koja se jednom dobija u životu.

- Moj zadatak je ekonomski napredak regiona i da Balkan postane simbol mira, prosperiteta i sigurnosti. Hteo bih da se prvo zahvalim pedsedniku Trampu, jer je prepoznao potencijal da SAD, kroz ekonomsku saradnju, pomogne Beogradu i Prištini da pronađu put do pomirenja - istakao je on.

Kako navodi, on je u petak dao otkaz na svom prethodnom poslu, da bi već danas našao u Beogradu sa namerom da započne novi poslovni izazov. Prethodni Jovanovićev angažman bio je u švajcarskoj kompaniji “Mercuria energy group”, gde je takođe bio direktor. Radio je i za Noble group of Energy Capital & Organization u Hong Kongu, za Dojče banku, kao i za srpsku Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza.

Poput brojne srpske dece, odrasle u SAD, Džon je detinjstvo proveo u Čikagu. Njegovi roditelji su srpski imigranti Nada i Srećko, koji su se još u prošlom veku doselili u Ameriku. Svoje školovanje, Jovanović je okončao na Univerzietetu Priston, dok je na Pensilvaniji stekao magistarsko zvanje u oblasti poslovne administracije za finansije i preduzetnički menadžment. Sa Dafne ima četvoro dece.

Bogata poslovna karijera

ima bogatu poslovnu biografiju, pošto je radio u još nekoliko jakih kompanija, kao što su Deutsche Bank, zatim Berenson, Noble group, Cadent energy partners.

Član je investicionog odbora ICT Hub Venture, prvog investicionog fonda u početnoj fazi za startape na Balkanu.

Takođe je i član borda Instituta EastVest, gde pomaže u inicijativi Balkanski dijalozi, koja okuplja lidere kako bi se uhvatili u koštac sa ekonomskim i politickim pitanjima sa kojima se suocava Zapadni Balkan.

Jovanović je, takođe, član kruga mladih lidera Milken instituta.

Džon Jovanović kopredsedava neprofitnom organizacijom HelthCorps koja srednjoškolcima u više od 60 škola širom Sjedinjenih Država pruža obrazovanje o ishrani, fitnesu i stresu.

Brak sa televizijskom zvezdom

Pored bogate poslovne biografije, Džon je u javnosti poznat i kao suprug Dafne Oz, poznate blogerke, TV lica i nutricionstiknje, ćerke američkog selebritija, kardio hirurga i Mehmeta Oza, poznatijeg kao Dr Oz. Džon se sa Defane oženio pre deset godina u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Portlandu.

Jovanović i lepa plavuša upoznali su se na koledžu, a u braku već 10 godina. Venčali su se u srpskoj pavoslavnoj crkvi u Portlandu.

Dafne često objavljuje zajedničke fotografije na svom Instagram profilu, gde je prati gotovo pola miliona ljudi, a neretko suprugu posveti i emotivne poruke i dirljive komentare.

U nekoliko navrata istakla je da je on čovek njenih snova, a par zajedno ima i četvoro dece - tri ćerkice i jednog sina koji ima sprsko ime - Jovan.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Just about this time ten years ago, we were having our first dance and sitting down to our first dinner as husband and wife. Tonight, we sat down with family and our four little ones at the beach. I took your hand and we had a moment together in the calm and the chaos and it reminded me of something. At our wedding, a friend told us to sneak away for a few minutes every hour to take a mental snapshot of the night together so it didn’t race by. I feel like we’ve taken that advice to heart for the life we’ve made together ever since with daily love, weekly challenge, monthly adventure, yearly growth, and so many bright memories. We don’t always get it right, and that’s part of the fun. In the tiny and huge occasions, the highs and lows, the mundane and very, very special, I am so grateful to spend this life with you. I love you more than ever. Here’s to the next 100!! ?❤️

A post shared by D A P H N E O Z (@daphneoz) on

- Sina smo nazvali Jovan Jovanović Junior. Moj suprug je Srbin i sin je dobio ime po tati. Zovemo ga Džon-Džon - rekla je Dafne pre nekoliko godina.

- On je čovek mojih snova, obožavani otac i moj najbolji prijatelj. Činiš me srećnom svaki dan. Volim te - napisala je Dafne Džonu u jednoj od objava na Instagramu.

Inače, slavna 34-godišnjakinja je ćerka čuvenog američkog TV doktora Mehmeta Oza, a pored toga što radi kao voditeljka, autor je i nekoliko knjiga o zdravoj ishrani.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR