Glas Javnosti

Ko će sve biti u novom kabinetu Ane Brnabić? IZNENAĐENJE NA MESTU MINISTRA ODBRANE!

Politika
Autor: Glas javnosti

Rok za formiranje nove Vlade Srbije je prema Ustavu  3. novembar, a u srpskim medijima se već neko vreme spekuliše ko će biti igrači u novom- starom  timu, koji je formalno predvodila premijer Ana Brnabić. Prema nekim najavama kormilar novog broda ostaće stara premijerka, a ko će uz nju biti posada ostaje još mesec i po dana da se vidi.

Parlamentarni izbori održani su 21. juna,  a do septembra većina građana Srbije zaboravila je i da su bili. Javnost,a i mediji se najnmanje bave formiranjem nove vlade.

 Prema nekim najavama iz dobro obaveštenih izvora  nova trka za parlament mogla bi da bude zajedno sa redovnim predsedničkim izborima 2022. godine, za koje se takođe šapuće da bi mogli da budu održani godinu dana ranije , odnosno krajem 2021. Godine. Ako se priča bude odigravala po tom scenariju mandat nove vlade neće biti dug ,a vremena da se vidi šta su uradili malo.

Dobro obavešteni izvori iz vladajuće koalicije kažu da prvi čovek Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandar Vučić , i pored toga što mu to nisu ustavna ovlašćenja, već neko vreme pravi kombinatoriku za novi kabinet Ane Brnabić.

Prema informacijama iz krugova bliskih Srpskoj naprednoj stranci podeljeno je mišljenje njenih čelnika da li bi  novu vladu ponovo trebalo praviti sa Socijalističkom partijom Srbije. I po pomirljivim izjavama Ivice Dačića, predsednika socijalista moglo bi se reći da ulazakl socijalista u vladu nije izvestan. Dačić je rekao da je sa Vučićem odlično sarađivao, ali i da „nema ništa protiv da ode u opoziciju“.

VELIKI APETITI NAPREDNJAKA

Naprednjaci izbacivanje SPS-a iz vlasti vide kao šansu da resore u novoj vladi popune svojim kadrovima i da se tako „oduže onim lojalnima“.

Sa idejom da se socijalisti izbace iz vlasti porasli su i apetiti nekih funkcionera SNS , pa se tako po koloarima govorka da se poslanik naprednjaka Marija Obradović žestoko bori da na mestu ministra odbrane zameni Aleksandra Vulina. Dobro obavešteni izvori iz Ministarstva odbrane kažu da se Vulin poverio najbližim saradnicima da  može da se desi da ostane bez fotelje, ali da se još potajno nada da će ga zbog lojalnosti koju iskazuje prema njemu predsednik Srbije zadržati na mestu prvog čoveka srpske vojske.

Marija Obradović se uz Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića spominje i kao novi predsednik srpskog parlamenta. Dosadašnja predsedavajuća srpskog parlamenta, Maja Gojković viđena je u novom Brnabićkinom kabinetu na mestu ministra kulture Vladana Vukosavljevića. To potvrđuje i saopštenje koje se Vladan Vukosavljević drznuo da napiše povodom Aje Jung ,a u kome balerinu optužuje da je nezakonito pokušala da dođe do novca preko Ministarstva kulture. Neki u redovima SNS tvrde da je Vukosavljević „sebi potpisao presudu“ kada je kritikovao rijaliti programe i zalagao se da se oni ograniče na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Time je direktno gurnuo prst u oko „Pinku“ i „Hepiju“. Vukosavljeviću je, očigledno u tom momentu, proradio bivši partijski gen, pošto je u SNS došao kao kadar Demokratske stranke Srbije.

Pored Obradovićeve i Gojkovićeve kao nova imena u kabinetu premijerke, na čije se formiranje još čeka kao na Godoa, spominuju se na mestu minsitra pravde Miloš Vukčević, gradonačelnik Novog Sada,ali i advokat Goran Petronijević.  Jedan od njih bi mogao da zemeni nevidljivu ministarku Nelu Kuburović. Od starih članova, sada tehničke vlade, kako se govorka, resor neće zadržati ni ministar privrede Goran Knežević, ali ni njegov imenjak na čelu ministarstva ekologije – Goran Trivan.  Prema nekim izvorima ministarske fotelje svojevoljno hoće da se odrekne i večiti ministar u svim vladama od petooktobarskih promena - Rasim Ljajić, ali će tražiti jedno mesto za svoj SDP u novom kabinetu. Koga Ljajić planira za ministra iz svojih redova i u kom resoru još je nepoznanica.

 

 

Prema nekim izvorima izvesno je da u fotelji ostaju Zorana Mihajlović - ministar građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture , Zoran Lončar - ministar zdravlja,Jadranka Joksimović zadužena za evropske integracije, kao i Siniša Mali ministar finansija za koga se spominje i mogućnost da na čelu Narodne banke Srbije zameni Jorgovanku Tabaković, dok će čuvena Cica dobiti mesto potpredsednika Vlade Srbije.

I ministru prosvete Mladenu Šarčeviću za sada se ne spominje ni jedno ime kao zamena. Nosilac liste SNS na prethodnim izborima, bivši kadar Demokstske stranke Srbije i odlazeći ministar poljoprivrede Branisalv Nedimović viđen je za mesto potpredsednika nove vlade, ali se spominje i kao konkurencija Vulinu i Mariji Obradović za ministra odbrane.

Na čelu ministarstva policije mogao bi da ostane Nebojša Stefanović, a kao alteranativa mu se spominje Bratislav Gašić, šef Bezbednosno-informativne agencije , dok bi Gašića na mestu prvog čoveka bezbednosnih službi mogao da zameni bivši ministar pravde Nikola Selaković.

 

OD PROMENA SAMO KOZMETIKA

Poslednju reč o kadrovima u novoj vladi ipak, daće ko drugi nego Aleksandar Vučić. U iščekivanju njegovih konačnih odluka, mnogi iz redova naprednjaka se nadaju da će  biti u fokusu velikog šefa za neku od pozicija u vladi koja će, kako je najavio Vučić, biti formirana svakako pre isteka zakonskog roka.

Politički analitičar Milan Petrić za „Glas javnosti“ kaže da je izvesno da će promene u vladi biti kozmetičke i da ne treba očekivati da „novi kadrovi budu sposobniji od ovih koje će zameniti“.

- Jasno je da SNS nema kvalitetene kadrove koji su spsobni da obezbede, pre svega sprovođenje zakona, a o korenitim promenama i da ne govorimo. Te rokade na ministarskim mestima jasno govore da postoji manjak stručnih kadrova u njihovim redovima i da je u pitanju samo još jedna borba za fotelje, koja će i ovaj put rezultirati neznanjem i nestručnoošću onih koji budu činili novi tim Ane Brnabić. I sama premijerka ne može se baš pohvaliti velikim znanjem i razumevanjem problematike kojom se bavi. Trebalo bi sačekati da vidimo ko će sve činiti novi kabinet, a onda možemo da razgovaramo o kvalitetu i sposobnostima postavljenih kadrova, a osnovano sumnjam da neće biti mnogo onih koje ćemo moći da pohvalimo - zaključio je Patrić.

Gostovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića najavljeno je za večeras u novoj „Ćirilici“ na Hepi televiziji, a oči javnosti uprte su u to, između ostalog,  šta će predsednik reći o formiranju nove vlade.

(Glas javnosti/O.Milivojčević)

  

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR