Glas Javnosti

Poznate liste STRANAKA i koalicija za IZBORE U KOSJERIĆU I ZAJEČARU

Politika
Autor: Glas javnosti

Za šest dana u Zaječaru i Kosjeriću biće održani lokalni izbori, na kojima neće učestvovati stranke takozvane "bojkot opozicije". Osim lokalnih grupa građana, za vlast i odborničke mandate u tim gradovima boriće se DSS i stranka Milana Stamatovića, dok će pokret Dosta je bilo učestvovati na izborima u Zaječaru. Interesantno je i da će SNS u Kosjeriću izaći na izbore na listi sa SPS-om.

Baš u vreme kada bi prema najavama trebalo da počne stranački dijalog, u Zaječaru i Kosjeriću biće održani redovni lokalni izbori. Kako je i najavljeno DS, SSP, NS i Dveri na tim izborima neće učestvovati, kao ni ZZS Nebojše Zelenovića, koji je izašao na prošlogodišnje izbore u Šapcu. Na ovim lokalnim izborima neće biti ni članova Pokreta slobodnih građana.

U trci za vlast i odborničke mandate u ovim gradovima iz redova opozicije učestvovaće Demokratska stranka Srbije i to zajedno sa Pokretom obnove kraljevine Srbije, koji su u junu 2020. ostvarili solidne rezultate na lokalu. Izbornu listu u Zaječaru predao je i pokret Dosta je bilo i partija Milana Stamatovića, koji će učestvovati i na izborima u Kosjeriću, kao i više lokalnih grupa građana.

Ovo su i prvi izbori u Zaječaru, na kojima će aktuelni gradonačelnik Boško Ničić učestvovati u trci kao član SNS. Pre četiri godine on je kao lider Pokreta za Krajinu vodio veliku bitku sa naprednjacima, da bi pet meseci kasnije ceo Pokret pristupio SNS.

Vladimir Pejić, direktor Faktor plusa, navodi da kada se lokalni izbori održavaju izolovano privlače veću pažnju nego što zaslužuju.

“Pored toga što omogućavaju partijama da eventualno dobrim rezultatom učestvuju u vlasti, služe i da pokažu snagu, koja može, ali i ne mora, da se reflektuje na republičkom nivou”, kaže Pejić.

Interesantno je da će na izbore u Kosjeriću na istoj listi biti naprednjaci i socijalisti, a direktor Faktor plusa navodi da je to stvar lokalnog dogovora, te da “ne veruje da im je potrebna zajednička lista zbog snage i pobede”.

Upitan da prokomentariše odluku dela opozicije da ne učestvuju na izborima u Kosjeriću i Zaječaru, Pejić kaže da je ta njihova odluka logična.

“Oni će tako da pokažu doslednost. Reći će da nema razloga da izađu na takve izbore, jer se izborni uslovi nisu promenili. Sa druge strane, vlast će tvrditi da nemaju dovoljnu političku snagu. Verovatno su u pravu i jedni i drugi”, navodi on.

PUPS, koji se na republičkom nivou nalazi u koaliciji sa naprednjacima, na lokalu pokušaće da izađe samostalno. Isidor Marković, funkcioner te partije, kaže da ih je SNS izbacila sa liste.

Kako je naveo još nisu dobili odgovor zašto je to tako.

PUPS-u je inače Gradska izborna komisija u dva navrata odbila izbornu listu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR