Glas Javnosti

Ključni MOMENTI koji su obeležili IZBORNI dan u Srbiji

Politika
Autor: Glas javnosti

Izborni dan za nama obeležili su dugački redovi i velike gužve na mnogim biračkim mestima, pre svega širom Beograda, ali i u Raški, Tutinu, Kuršumliji i Bujanovcu, gde su glasali Srbi sa Kosova i Metohije.

Nažalost, sve nije moglo da prođe bez nepravilnosti i incidenata, pa i fizičkih napada.

1) Redovi ispred biračkih mesta u Beogradu

Za mnoge birače bio je ovo neuobičajeno dug izborni dan. U Beogradu se na većini biračkih mesta čekalo u proseku i po sat vremena na glasanje.



2) Ogromne gužve u Tutinu, Kuršumliji, Bujanovcu...

Gužve je danas bilo i na biralištima u Raški, Tutinu, Kuršumliji i Bujanovcu, pošto su na tim mestima Srbi sa Kosova i Metohije glasali na predsedničkim i parlamentarnim izborima, pošto im je vlada u Prištini zabranila glasanje na KiM.



3) Napadi i tuče

Nažalost, ni ovaj izborni dan nije mogao da prođe bez težih incidenata, odnosno fizičkih napada i obračuna.
Najveću pažnju izazvao je napad na lidera PSG Pavla Grbović u Novoj Galenici, u blizini prostorija lokalnog odbora SNS i mesne zajednice.

U tuči koju je snimala njegova verenica Nina Stojaković, Grbović je šoljom kafe gađao simpatizera SNS, a ovaj ga je oborio na zemlju i naneo mu ogrebotine na glavi. Reagovala je i policija.



4) Jugović napadnut u Čačku
Varnica je bilo i na biračkom mestu u Osnovnom sudu u Čačku, pošto je poslanik SNS Bratislav Jugović prijavio da je jutros oko pola devet napadnut prilikom glasanja.
Kako je rekao Jugović, napadač ga je prvo vređao da je "Vučićev bot", a potom ga je udario u jagodičnu kost. U popodnevnim satima policija je identifikovala napadača.


5) Članovi izborne komisije se šamarali u Novom Pazaru
Izborno jutro obeležila je tuča u Novom Pazaru gde su se šamarali, ni manje, ni više, nego članovi izborne komisije!

Do sukoba je došlo između članova komisije iz redova dve stranke i to zbog rasprave u vezi sa svetlećim bilbordima na banderama koji nisu uklonjeni tokom izborne tišine.


6) Vujoševiću pozlilo, ima koronu
Nosiocu liste "Ajmo, ljudi" na beogradskim izborima, Dušku Vujoševiću, posle glasanja je pozlilo.

Vujošević je nosio masku tokom glasanja, a kako je rekao lider SDS-a Boris Tadić, odmah po izlasku sa biračkog mesta bivši trener Partizana je otišao da se testira i utvrđeno je da ima koronu.


7) Nepravilnosti na biračkim mestima
Kako je objavio Cesid, danas su najčešće zabeležene proceduralne nepravilnosti koje se odnose se na ubacivanje listića u pogrešne kutije, nepoštovanje koraka u sprovođenju izbora (ne nanosi se sprej, ne proverava se identitet birača i slično) i na greške pri potpisivanju izvoda iz biračkih spiskova.


Osim navedenog, posmatrači su nastavili da uočavaju aktivnosti kojima se ugrožava tajnost glasanja na biračkim mestima (fotografisanjem listića ili snimanjem procesa glasanja), porodično glasanje i lakše incidente i verbalne sukobe, piše Blic.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR