Glas Javnosti

KLJUČNA GODINA U HAGU! Specijalni sud očekuje nekoliko velikih suđenja ratnim zločincima

Politika
Autor: Glas javnosti

Nova 2022. godina biće ključna u pogledu tekućih postupaka u Specijalizovanim većima suda u Hagu, u kojima su tokom prošle godine počela dva suđenja.

Najviše pažnje privlači proces protiv lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Očekuje se da će se početkom 2022. doneti odluka hoće li bivše vođe OVK biti puštene da se brane sa slobode. Iako su advokati četvorice optuženih pokušali uz garancije kosovske policije da ih izvuku, sud je odbio da ih pusti. 

Suđenje čelnicima OVK trebalo bi da počne ove godine, mada se ne zna tačno kada, a pominje se septembar. Tužilaštvo je u decembru dostavilo preliminarne spise. Do dobijanja potrebne dokumentacije i materijala, odbrana će sprovoditi sopstvene istrage, iako na raspolaganju ima mnogo manje vremena nego što je imalo Tužilaštvo. 

Tužilaštvo je identifikovao 300 svedoka, od kojih će mnogi svedočiti javno. Kako je saopštila odbrana, kao svedoci optužbe biće i ljudi koje je tužilaštvo prvobitno pozvalo kao osumnjičene. U tom svojstvu proteklih godina su pozvana mnoga poznata imena sa političke scene Kosova. Na suđenju će svedočiti i osobe za koje se navodi da su žrtve. Status žrtve je potvrđen za 20 osoba. 

Lideri OVK su u pritvoru od 5. novembra 2020. godine.

Tokom 2022. godine, u okviru suđenja Saljihu Mustafi u januaru će biti saslušana još dva svedoka, dok će ostali svedočiti u narednim mesecima. Mustafa je optužen za navodne ratne zločine počinjene u selu Zlaše.

Iako je broj osumnjičenih mnogo veći, Specijalni sud za ratne zločine je do sada podigao samo tri optužnice protiv šest osoba. Tokom protekle godine, sud nije pokrenuo nijedan novi postupak protiv nijednog bivšeg pripadnika OVK, prenosi Kosovo online. 
SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP