Glas Javnosti

Kisić: Uskladiti privredu i potrebe roditeljstva, kako bi nas bilo što više

Politika
Autor: Glas javnosti/rts

Ministarka za brigu o porodici i demografiji Darija Kisić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež potpisali su sporazum kojim se resorno ministarstvo i ova poslovna asocijacija obavezuju da će zajedno raditi na promovisanju populacionih mera i usklađivanju rada i roditeljstva.

Cilj ugovora je, kako je rečeno, da članice komore kroz svoje proizvodne procese i ugovore, a u saradnji sa ministarstvom, vrše pozitivan uticaj na poštovanje principa populacione politike i rodne ravnopravnosti. 

Takođe, PKS i ministarstvo će zajedno promovisati i principe dobre prakse.

Porodica je osnov svakog društva i najveće bogatstvo svakog čoveka, ocenila je ministarka Darija Kisić i istakla da je nephodno uskladiti porodicu i privredni sektor, kako bi roditelji imali sigurne poslove, povoljno radno okruženje i redovna primanja.

"Potrebno je sprovesti nove mere i aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje demografske slike u zemlji", poručila je Kisićeva.

Ministarka smatra da je PKS pouzdan partner, te istakla da je inicijativa koju je pokrenula ta poslovna asocijacija – nagrada "Prijatelj porodice", primer dobre prakse kako podsticati kompanije da prilagode poslovanje potrebama roditeljstva.

Ovakvim sporazumom, dodala je Kisićeva, ministarstvo želi da pokrene niz aktivnosti, podsticajnih mera i prilagođavanje zakonodavnih okvira, kako bi se održao nivo poslovanja, a da nas, pri tome, ima što više.

Predsednik PKS-a Marko Čadež poručio je da usklađivanje privrede potrebama porodice nije samo sociološko pitanje, već i ekonomsko.

Ocenio je da kompanije koje se trude da usklade svoje poslovanje porodici i stvore povoljno okruženje za roditelje sa decom, ostvaruju bolji profit.

Čadež je ovom prilikom najavio da će komora, nakon dve godine pauze, ponovo otvoriti u aprilu konkurs "Prijatelj porodice".

Podsetio je da se kroz ovaj konkurs nagrađuju kompanije koje su prilagodile poslovanje na određeni način potrebama porodica zaposlenih. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR